Espoon sopeutusohjelmassa ehdotetaan 19 miljoonan euron säästöjä kouluihin ja lastenhoitoon – leikkuri osuisi myös lähikirjastoihin ja nuorisopalveluihin

Kuntatalous: Espoo voisi säästää esimerkiksi kouluista, henkilöstöstä ja lähikirjastoista. Kuntaveron korotus taas toisi lisää tuloja, konsulttiselvitys esittää.

Oppilasmäärältään isompia kouluja, enemmän sähköisiä palveluita ja kotihoidontuen kuntalisä pois. Muun muassa tällaisia säästöjä Espoolla voi olla edessään lähivuosina, selviää kaupungin tuottavuus- ja sopeutusohjelmasta.

Ohjelman taustalla on kaupungin heikentynyt taloustilanne. Espoon talous oli epätasapainossa jo ennen koronaa, ja epidemia on synkentänyt tilannetta.

Ohjelman laatimiseen osallistuneen FCG Perlaconin selvityksen mukaan yksi syy Espoon talouden epätasapainoon ovat liian laajat ja laadukkaat palvelut. Espoo on kasvanut, mutta kaupunkiin muuttaneista on selvityksen perusteella koitunut viime vuosina kaupungille enemmän menoja kuin tuloja. Lisäksi Espoo panostaa paljon etenkin liikennehankkeisiin.

– Investointien tasossa ei ole pakko tavoitella laadukkainta ja erikoisinta ratkaisua, tarkoituksenmukainen riittää, selvityksessä todetaan.

Selvityksessä listataan keinoja, joilla Espoo voisi säästää kaikkiaan noin 150 miljoonaa euroa.

Isoja säästöjä esitetään tehtäväksi muun muassa opetuksesta ja kasvatuksesta, joista voitaisiin karsia yhteensä lähes 19 miljoonaa euroa. Tästä koulujen osuus olisi noin 10,9 miljoonaa, varhaiskasvatuksen noin 6,3 miljoonaa ja lukioiden osuus noin 1,7 miljoonaa euroa.

Henkilöstöstä voitaisiin selvityksen perusteella säästää hieman yli 31 miljoonaa euroa. Säästöjä voitaisiin saada aikaan myös lisäämällä sähköisiä palveluita ja uudistamalla tietojärjestelmiä. Pienempiä säästöjä esitetään tehtäväksi esimerkiksi nuorisopalveluista sekä Suomen luontokeskus Haltiasta, jonka toimintaa Espoon kaupunki osaltaan rahoittaa.

Säästökohteiden lisäksi selvityksessä tuodaan esiin keinoja, joilla Espoo voisi kasvattaa tulojaan.

Esimerkiksi kunnallisveroprosentin nosto 0,25 prosenttiyksiköllä kasvattaisi selvityksen mukaan Espoon tuloja 17,7 miljoonalla eurolla. Lisäksi Espoo voisi korottaa kiinteistöveroprosenttejaan ja myydä omaisuuttaan saadakseen lisää tuloja.

Espoon valtuustoryhmät ovat käsitelleet ohjelmaa kuluvalla viikolla. Näin he kommentoivat leikkauksia Länsiväylälle.

Lue myös: Espoon nuorisovaltuusto: Koulutuksesta ei saa leikata

Kuntatalous

Talousselvitys: Näin Espoo voisi säästää

Asettamalla investoinneille keskimäärin 250 miljoonan euron vuotuisen katon.

Vähentämällä rekrytointeja, lyhyitä 1–3 päivän sijaisuuksia ja toimistotilan tarvetta lisäämällä etätyötä.

Luopumalla muun muassa koulujen valinnaisaineista, kielikylvyistä ja kansainvälisyydestä. Myös koulujen kokoa voisi kasvattaa. Lukioissa voitaisiin käyttää etäopetusta ja digikursseja osana opetusta.

Varhaiskasvatuksessa voitaisiin esimerkiksi kasvattaa yksityisen hoidon osuutta palvelusetelillä ja suurentaa päiväkoteja. Kotihoidontuen kuntalisä voitaisiin poistaa.

Terveyspalveluissa voitaisiin säästää lisäämällä sähköisiä palveluita, tehostamalla palveluita, korottamalla asiakasmaksuja ja tuomalla erikoissairaanhoidon vaihtoehdoksi yksityinen palveluntuottaja.

Lakkauttamalla neljä lähikirjastoa sekä luopumalla kirjastoautoista ja Karatalosta.

Lähde: FCG Perlacon Oy:n raportti

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut