Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mistä Espoossa leikataan, kuinka paljon ja pitäisikö veroprosenttia nostaa? Näin poliitikot kommentoivat mittavaa sopeutusohjelmaa

Talous: Espoon valtuustoryhmät ovat neuvotelleet kuluvalla viikolla tuottavuus- ja sopeutusohjelmasta, joka toisi mittavia leikkauksia kaupungin palveluihin.

Espoon valtuustoryhmät ovat neuvotelleet kuluvalla viikolla ohjelmasta, joka toisi merkittäviä leikkauksia kaupungin palveluihin ja karsisi investointeja. Neuvottelut jatkuvat maanantaina. Puolueet kommentoivat tuottavuus- ja sopeutusohjelmaa Länsiväylälle.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos kommentoi yleisellä tasolla, että Espoon menojen ja tulojen epäsuhdan kasvu ei saa jatkua.

– Tilanne on niin vakava, että kaiken pitää olla pöydällä. Mutta koulutuksen laatu on meille erityisen tärkeä asia, Vuornos sanoo.

Kokoomus ei kannata kunnallisveroprosentin nostoa. Espoon kunnallisveroprosentti on tällä hetkellä 18.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Sirpa Hertellin mukaan kaupungin talouteen pitää nyt hakea säästöjä, ja säästökohteita mietittäessä pitää arvioida, keneen säästöt kohdistuvat.

– On tosi vaikea rajata tässä vaiheessa, mihin ei yhtään saisi koskea. Meille kipeitä kohtia ovat kuitenkin opetus ja koulut. Emme haluaisi tinkiä opetuksen tasosta, koska se osuu lapsiin ja nuoriin. Nuorisotilojen suhteen meillä on samantyyppistä ajattelua. Jos nuorisotiloja karsitaan, nuorilla ei ole paikkaa mihin mennä.

– Myös lähikirjastot (niiden lakkauttaminen) on meille vaikea kysymys.

Hertellin mukaan säästötalkoissa auttaisi esimerkiksi palvelujen digitalisaatio. Lisäksi säästöjä voitaisiin hakea joitakin investointeja, esimerkiksi tiehankkeita siirtämällä.

– Me pärjäämme ilman niitä tämän kriisin yli, hän perustelee.

Raideliikennehankkeiden aikataulusta pitäisi vihreiden mukaan kuitenkin pitää kiinni.

– Ja joukkoliikenteestä leikkaaminen siirtäisi joukkoliikenteen käyttäjiä yksityisautoiluun eikä se sovi ilmastotavoitteisiin.

Vihreät ovat valmiita arvioimaan myös veroprosentin korottamista yhtenä keinona.

– Nyt pitää käydä läpi listaa, josta voitaisiin säästää. Jos säästöistä olisi tulossa liian kipeitä, pitäisi arvioida veroprosentin korottamista, Hertell sanoo.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Sistonen kertoo, etteivät he halua luoda kynnyskysymyksiä, koska neuvottelut ovat kesken.

– Kokonaisuuden pitää ratkaista. Tulot ja menot on kuitenkin saatava tasapainoon ja on varauduttava myös velkojen lyhentämiseen.

– Emme sulje pois veronkorotuksia.

Sistonen luonnehtii Espoon investointitasoa liian korkeaksi. Hänen mukaansa ryhmässä on valmiutta investointien uudelleenarviointiin.

– Ja kun henkilöstösäästöistä puhutaan, pitää henkilöstö ottaa rakentavasti mukaan.

Sistonen muistuttaa, että omaisuuden voi myydä vain kerran: Myyntiä olisi mietittävä kokonaistaloudellisesti. Onko todella taloudellisesti kannattavaa myydä tila ja vuokrata se käyttöön uudelta omistajalta pitkällä tähtäimellä.

– Mitä pidempään tilanne jatkuu huonona, sitä suurempia leikkauksia on edessä, Sistonen muistuttaa.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Kari Uotila kommentoi mahdollisia sopeutustoimia niukasti. Ryhmä on kuitenkin ennemmin valmis korottamaan kuntaveroprosenttia kuin leikkaamaan palveluista.

– Vasemmistoliiton kanta on aina ollut se, että kipeitä heikompiosaisiin kohdistuvia säästöjä pitää välttää ja veronmaksukykyisiltä kuntalaisilta on mieluummin otettava rahoitusta. Sekä säästöjen että tulopuolen on aina oltava tarkastelussa, kun sopeutuksia tehdään, Uotila sanoi keskiviikkona.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Teemu Lahtinen kertoo ryhmän olevan valmis lähes kaikkiin FCG Perlacon Oy:n esittämiin säästötoimiin, jotta kaupungin talous saadaan tasapainoon.

– Kipukohtia ovat kunnallisveroprosentin nosto ja Espoo-lisän poisto. Veroprosentin nostoa me emme kannata, koska työn verottaminen on se mörkö, Lahtinen perustelee.

Lahtinen muistuttaa, että perussuomalaiset ovat kuuluttaneet kaupungin taloudenpitoon kulukuria jo vuosien ajan.

– Olemme puhuneet, että menojen kasvattaminen on kuin pakkasella housuihin laskisi. Siinä tulee pian kylmä.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajan Yrjö Rossin mukaan kaupungin menopuolta täytyy nyt suitsia investointeja vähentämällä ja kaupungin työntekijöiden työtä tehostamalla.

Rakentamisessa aiempaa tehokkaampaa ja laadukkaampaa olisi saatava aikaan entistä halvemmin kustannuksin. Rossin mukaan Espoon pitäisi suosia tyyppikouluja ja esimerkiksi puurakentamista.

– Investointien vähentäminen tulee heijastumaan myös tulevaisuuden käyttömenoihin, Rossi muistuttaa.

Sinisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kilpi pitää tekeillä olevaa talousohjelmaa oikeansuuntaisena, mutta riittämättömänä. Espoon pitäisi Kilven mukaan nykyisessä taloustilanteessa luopua isoista liikennehankkeista – esimerkiksi teitä ei enää pidä kattaa tunneleilla.

– Ylimitoitetut investoinnit ovat ajaneet Espoon tähän tilanteeseen jo ennen koronaa, Kilpi sanoo viitaten muun muassa länsimetroon ja raidejokeriin.

Veroja siniset eivät halua korottaa.

Isoja liikennehankkeita suomivat Espoon kuntapoliitikoista myös kristillisdemokraatit. Ryhmän puheenjohtaja Antero Laukkanen pitää kaupungin investointiohjelmaa liian raskaana ja nopeana.

– Erilaiset tie- ja katuhankkeet, joissa Espoo on mukana, pitäisi ehkä katsoa uudestaan. Onko siellä hankkeita, jotka eivät ole nyt välttämättömiä, Laukkanen sanoo.

Hän olisi valmis luopumaan vaikkapa nelikaistaisen Espoonväylän rakentamisesta. Tyhjillään oleva kaupungintalo taas pitäisi Laukkasen mukaan nopeasti purkaa ja sen lähelle kaavaillun Espoolaisten talon rakentaminen haudata pitkäksi aikaa. Myös uusien työntekijöiden palkkaamista eläköityvien tilalle olisi Laukkasen mielestä syytä harkita tarkkaan.

Kotihoidontuen Espoo-lisään kristilliset eivät halua koskea.

– Jos Espoo leikkaa Espoo-lisän pois, niin tarve kunnalliselle päivähoidolle kasvaa ja jokainen päivähoitopaikka maksaa moninkertaisesti siihen nähden, että lapsia hoidetaan kotona, Laukkanen sanoo.

Kunnallisveroprosentin korottamiseen kristilliset suhtautuvat nihkeästi.

– Me emme hirveästi tue verojen korottamista, mutta ehkä ääritilanteessa, kuten nyt on, niin on varmaan se veropohjakin arvioitava, Laukkanen sanoo.

Liberaalien valtuutetun Juhani Kähärän mukaan jostain on voitava nipistää, jotta Espoossa voidaan välttyä dramaattisemmilta palvelutason leikkauksilta tai yt-neuvotteluilta.

– Espoossa on hyvät palvelut ja täällä tulee olemaan hyvät palvelut myös tehostamisen jälkeen, Kähärä sanoo.

Espoon kunnallisveroprosentin tulee Kähärän mielestä pysyä nykytasolla.

Kaupungin viiden vuoden tuottavuus- ja sopeutusohjelmaa on kuluneella viikolla käsitelty valtuuston neuvottelutoimikunnassa, jonka puheenjohtajana toimii RKP:n Christina Gestrin.

Hän ei halunnut ottaa kantaa esitettyihin sopeuttamistoimiin kesken neuvottelujen.

– Neuvottelut ovat edenneet hyvin. Olemme puhuneet periaatteista ja saaneet hyödyllistä tietoa, hän kertoo.

Gestrin luonnehtii kaupungin taloustilannetta vakavaksi.

– Toivon, että löydämme yhteisen näkemyksen, millä tavalla pystymme sopeuttamaan taloutta. On selvää, että jotain on tehtävä, hän sanoo.

– Ryhmät käyvät viikonloppuna läpi näitä asioita.