Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osaatko pestä saunan tarpeeksi usein ja välttää vääriä pesuaineita? Asiantuntija neuvoo oikean pesutavan

Kun pesee saunaa, pesuaineissa kannattaa olla tarkkana. On suositeltavaa käyttää vain saunan pesemiseen suunniteltuja aiheita, sillä väärä aine voi pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteen.

– Paha virhe on esimerkiksi käyttää saunan pesuun kylpyhuoneen puhdistuksessa joskus käytettävää kloriittia, koska se haihtuu hengitysilmaan saunan lämmössä, sanoo rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku.

Hakku antaa JM Suomen tiedotteessa tukun ohjeita oikeaoppiseen saunan pesuun. Hän suosittaa saunan pesua vähintään kaksi kertaa vuodessa ja useamminkin, jos käyttö on runsasta.

– Saunan oikeaoppinen pesu on tärkeää, sillä saunan materiaalit kuluvat sitä nopeammin mitä enemmän puhdistamista laiminlyödään. Puhdistuksen lisäksi lauteiden kestävyyteen voi vaikuttaa hoitamalla puuta esimerkiksi parafiiniöljyllä, Hakku toteaa.

Aluksi sauna tyhjennetään tavaroista, kuten saunakiulusta ja kauhasta, jonka jälkeen imuroidaan lattia, seinät ja pinnat sekä katto. Sitten seuraa pesu, jossa veden lämpötila on ratkaiseva.

– Lauteet kastellaan lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Tämän jälkeen laudepinnat pestään veteen sekoitetulla pesuaineella harjaa tai sientä apuna käyttäen. On tärkeää käydä läpi lauteen kaikki pinnat. Myös alapuoli, sillä se on yleisin paikka, joka saunan pesussa jää pesemättä, Hakku toteaa.

Lauteet huuhdellaan ainakin kahteen kertaan, jotta pesuaine lähtee pois.

– Viimeinen huuhtelu tehdään kylmällä vedellä, joka sulkee puun syyt, jotta puun huokoset supistuvat ja lika tarttuu niihin vaikeammin. Tämän jälkeen pese lopuksi lattia, Hakku neuvoo.

Saunan kunnosta voi pitää huolta käytön aikanakin. Hakku vinkkaa, että löylyjen jälkeen saunaa ei välttämättä kannata heti laittaa pois päältä.

– Saunan voi jättää saunomisen jälkeen hetkeksi päälle, jotta se kuivuu nopeammin. Siisteydestä voi huolehtia saunomisen aikana käyttämällä laudeliinaa. Suihkussa kannattaa käydä aina ennen saunomista.

Hakku muistuttaa, että kiuaskivet on hyvä puhdistaa ja latoa uudestaan ainakin kerran vuodessa.

– Kivet nostetaan pois ja pestään, jonka jälkeen ne ladotaan uudelleen ja rikkinäiset heitetään pois.

Kiuaskivien huono kunto vaikuttaa sähkönkulutukseen. Ilman huoltoa ja vaihtoa ne voivat jopa rikkoa kiukaan vastukset.

Tässä vielä löylykauhaan tiivistetyt ohjeet, miten sauna pestään oikeaoppisesti:

- Tyhjennä sauna ylimääräisestä tavarasta.

- Imuroi saunan lattia, seinät, pinnat ja katto. Jos vaihdat kiuaskiviä pesun yhteydessä, tee se ennen imurointia. Vanhoista kiuaskivistä voi irrota pieniä siruja, jotka saa kätevästi imuroitua pois.

- Kastele lauteet lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Laudepinnat pestään veteen sekoitetulla pesuaineella harjaa tai sientä apuna käyttäen. Käy läpi lauteen kaikki pinnat, myös alapuoli.

- Huuhtele lauteet ainakin kahteen kertaan, jotta pesuaine lähtee pois. Viimeinen huuhtelukerta kylmällä vedellä, joka sulkee puun syyt, jotta puun huokoset supistuvat ja lika tarttuu niihin vaikeammin.

- Pese lopuksi lattia. Puhdistamisen jälkeen pidä saunaa hetki päällä, jotta sauna kuivuu.