Korona pakotti musiikkiopiston tuotekehittelyyn – kotisohvalta Juvenalian muskariin

Sofia Junttila, Tiina Forsman ja Heidi Tamper leikittävät ja laulattavat lapsia striimimuskarissa. Aineistoa tulee lisää viikottain. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Korona ja digiloikka ovat mullistaneet musiikinopetusta Musiikkiopisto Juvenaliassa. Musiikkiopistossa iloitaan siitä, että lähiopetus alkoi syksyn myötä, mutta muskarien pitäminen päiväkodeissa on turvallisuussyistä kielletty. Juvenalian muskaritunnit ovat pyörineet liki 20 päiväkodissa.

– Ensimmäinen ajatus oli, että okei, ollaan sitten päiväkodin pihalla tai metsäretkellä. Käytännössä törmäsimme työn tekemisen mahdottomuuteen, koska suurimmassa osassa päiväkoteja ei ole katettua ulkotilaa ja metsäretkien tekemiseen tarvittaisiin päiväkodin henkilökuntaa mukaan, varhaisiän musiikinopettaja Heidi Tamper kertoo.

– Siitä alkoi tuotekehittely, rehtori Sanna Saarinen sanoo.

– Keväällä heräsi epäily siitä, että poikkeuksellinen tilanne saattaa jatkua ja ehdimme valmistautua siihen.

Musiikkiopisto Juvenalia lanseeraa nyt striimimuskarin. Siihen voi ilmoittautua www.juvenalia.fi/striimimuskari -sivulta. Livelähetys on keskiviikkoisin kello 11 ja aineistoa voi katsoa myös muulloin, kun perheelle sopii.

Striimimuskariin voi osallistua nuhaisenakin tai karanteenin osuessa kohdalle.

Striimimuskari on tarkoitettu kaikille.

Striimimuskariin tuotetaan aineistoa Juvenalian muskariluokassa. Luokassa on soittimia ja tila voidaan lavastaa tilanteen mukaan. Varhaisiän musiikinopettajat Heidi Tamper, Sofia Junttila ja Tiina Forsman ideoivat musiikkituokiot ja teknisestä puolesta eli kuvauksesta ja äänitekniikasta vastaa tuottaja Oskari Kailes.

– Uutta materiaalia kuvataan viikoittain ja keskiviikkoisin kello 11 musiikkituokiot ovat nähtävissä livenä.

– Olen vasta aloittanut Juvenaliassa ja on ihanaa tehdä töitä yhdessä. Tämä on ollut tosi opettavaista, Sofia Junttila sanoo.

Soitinverstas on yksi osa striimimuskaria. Opettajat toivovat, että perheet innostuisivat rakentelemaan soittimia kotona.

Apulaisrehtori Tuuli Hamarila-Theakston muistuttaa, että muskarin sydän on vuorovaikutus, jota striimaaminen ei voi korvata.

– Korona-aikana on kuitenkin tärkeää, että lapsille on tarjolla tuttua toimintaa.

Striimimuskarin hyvä puoli on se, että koko perhe pääsee kurkistamaan, mitä muskarissa oikein tehdään.

– Striimimuskari on tarkoitettu kaikille ja se on hyvä vaihtoehto myös niille, jotka eivät koronan takia uskalla tulla lähiopetukseen, Tiina Forsman huomauttaa.

Striimimuskarin lukukausimaksu on syyslukukaudelta 50 euroa, ja palvelua voi käyttää rajattomasti. Niille Juvenalian oppilaille, jotka ovat maksaneet lukukausimaksun, striimimuskari on lisäpalvelu.

Opettajat muistuttavat, että striimimuskarin opetusta seuratakseen ei tarvitse olla espoolainen – sitä voi seurata missä päin Suomea tahansa ja ulkomaillakin.

Striimimuskarin sisältö etenee vuodenaikojen ja ajankohtaisten asioiden pohjalta.

Musiikin oppiminen vaatii yhteistä aistimista samassa tilassa ja Sanna Saarinen toivoo, että muskarit voisivat mahdollisimman pian palata päiväkoteihin.

– Yritämme neuvotella kaupungin kanssa siitä, että muskariopettajien tulkittaisiin olevan päiväkotien henkilökuntaa, Saarinen sanoo.

Juvenalia

Koronan vaikutuksia

Musiikkiopiston ryhmäopetuksessa ryhmät ovat aiempaa pienempiä. Myös oppilasmäärä on vähentynyt esimerkiksi muskarissa.

Konserttitoimintaa pyritään pitämään yllä turvallisesti: konsertteja on, mutta kokoonpanot ovat pienempiä ja yleisön määrää rajoitetaan.

Juvenalian oppilaat ovat käyneet ilahduttamassa konserteillaan asumispalvelu- ja hoivayksiköissä, mutta nyt musisointi on tauolla.

 Yksi huolenaihe juuri nyt on Espoon kaupungin ensi vuoden talous ja esitetyt leikkaukset taiteen perusopetuksen toiminta-avustuksiin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut