Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon sopeutusohjelmasta päätös – veroprosentti ei nouse, lähes kaikesta muusta säästetään paitsi opetuksesta

Seitsemän Espoon kymmenestä valtuustoryhmästä pääsi keskiviikkoiltana sopuun Espoon talouden tervehdyttämisohjelmasta. Viisivuotisella ohjelmalla haetaan tasapainoa kaupungin menoihin ja tuloihin sekä pyritään irti velkakierteestä.

Ilman sopeutustoimenpiteitä Espoo-konsernin lainakanta on kasvamassa kuuteen miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä.

Neuvotteluista irtautuivat vihreät, vasemmistoliitto ja siniset.

– Yli kaksi kolmasosaa valtuustosta eli selkeä enemmistö on mukana. Ei tule ongelmia, kommentoi kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Kokoomus on Espoon valtuustoryhmistä suurin. Sillä on valtuuston 75 paikasta 28.

Vuornoksen mukaan nyt on sovittu siitä, että kaupungin käyttötalouteen tehdään seuraavan viiden vuoden aikana 147 miljoonan euron sopeutukset, joista noin 130 miljoonaa tulee menosäästöistä ja noin 10 prosenttia tulonlisäyksistä.

Lisäksi investointikattoa lasketaan kymmenellä prosentilla 250 miljoonaan euroon vuodessa.

Kunnallisveroprosentti on sovittu pidettävän nykyisellä tasollaan, 18 prosentissa.

Jos nyt päätetyllä ohjelmalla ei saada aikaan tulojen ja menojen tasapainoa, otetaan kaikki keinot veronkorotuksineen jälleen pöydälle, Vuornos lisää.

Sen sijaan yleistä kiinteistöveroa nostetaan 0,07 prosenttiyksikköä.

Espoo-lisää pysyy, mutta aiempaa pienempänä ja kestoltaan lyhyempänä. Lisää maksetaan jatkossa alle kaksi ja puolivuotiaasta lapsesta ja kuntalisä laskee 160 euroon.

– Kaikkeen muuhun tehdään sopeutuksia, mutta opetuksesta ei leikata, Vuornos summaa.

Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Sistonen luonnehtii neuvotteluissa saavutettua tulosta olosuhteisiin nähden kohtuulliseksi.

– Jos mitään ei tehdä, loppuvat palvelut ja moni muukin asia, Sistonen sanoo.

Sistosen mukaan neuvottelupöytään jääminen ja kompromissien hakeminen on poliittista vastuunkantoa.

Demarit iloitsevat muun muassa terveyspalveluiden asiakasmaksuihin esitetyn korotuksen poistosta ja siitä, ettei koulujen tuntijakoon ja opetukseen tehdä leikkauksia, vaan säästöt kohdistetaan tilojen kautta seiniin.

Tärkeä oli myös se, että lakisääteisen tason ylittäviin sosiaalipalveluihin esitetty leikkaus väheni viidestä miljoonasta miljoonaan.

– Meillä on esimerkiksi rahastoja. Sovimme, että myös niiden käyttöä tarkastellaan jatkossa. Olisi perusteltua, että ainakin rahaston tuottoja voitaisiin tässä tilanteessa purkaa, Sistonen sanoo.

Demareilla on Espoon valtuustossa kymmenen paikkaa.

Talouden tervehdyttämisohjelmasta on tarkoitus päättää valtuuston kehys- ja veroprosenttipäätöksen yhteydessä lokakuussa.

Lue myös: Mistä Espoossa leikataan, kuinka paljon ja pitäisikö veroprosenttia nostaa? Näin poliitikot kommentoivat mittavaa sopeutusohjelmaa