Uusien seniorikeskusten rakentaminen Espooseen uhkaa siirtyä 30-luvulle – "Näille on tarvetta ja tilausta"

Investoinnit: Espoon perusturvajohtajan Juha Metson mukaan Elä ja asu -keskuksille on kova tarve ja tilaus, mutta hankkeita jarruttaa ”ryhtymisvapina”.

Uusien Elä ja asu -seniorikeskusten rakentaminen uhkaa siirtyä 2030-luvulle. Tilapalvelut-liikelaitoksen valmistelema ja tila- ja asuntojaoston hyväksymä investointiesitys vuosille 2021–2030 ei sisällä ainuttakaan seniorikeskusta.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan mukaan Matinkylän Elä ja asu -keskuksen rakentaminen tulisi aloittaa 2023 ja Tapiolan, Espoon keskuksen ja Espoonlahden talojen pitäisi olla valmiita vuoteen 2030 mennessä.

Lautakunta kokoontui tiistaina ja esittää kaupunginhallitukselle muun muassa näiden hankkeiden lisäämistä seuraavan kymmenen vuoden investointiohjelmaan.

Espoon perusturvajohtajan Juha Metson mukaan seniorikeskuksia tarvitaan kaupungin ”paalupaikoille”, koska yli 75-vuotiaiden osuus kaupungin väestöstä kasvaa kovaa vauhtia.

– Näille on tarvetta ja tilausta. Kaupunkikeskuksissa olisi hyvä olla tiloja, jotka houkuttelisivat siihen suuntaan, että ikääntyvät pysyisivät liikkuvina ja välttyisivät yksinäisyydeltä, Metso kertoo.

Metson mukaan uusia hankkeita hidastaa ”ryhtymisvapina”.

– Investointikatto on varmaan näitä rajoittanut ja sote-uudistuksen ryhtymisvapina, Metso miettii.

Espoo tuottaa itse noin 20 prosenttia hoiva-asumisestaan. Loput 80 prosenttia on yksityisten tuottamaa.

Pieni osa tästä kaupungin omasta hoiva-asumisesta sijaitsee Kauklahden ja Leppävaaran Elä ja asu -keskuksissa. Lisäksi keskuksissa järjestetään monenlaista päivätoimintaa kaikille alueen senioreille.

Matinkylän Elä ja asu -keskukselle on katsottuna tontti läheltä kauppakeskus Isoa Omenaa.

Länsiväylä kertoi alkuvuonna 2018, että Matinkylän seniorikeskuksen toiminta vuokratiloissa voisi alkaa 2021–2022.

Espoon vanhusneuvoston mukaan Matinkylän Elä ja asu -seniorikeskus tulisi rakentaa siten, että toiminta voidaan aloittaa jo vuoden 2023 alusta.

Vanhusneuvosto otti kantaa sosiaali- ja terveystoimen investointeja koskevaan lausuntoon kokouksessaan syyskuun alussa.

Matinkylän seniorikeskuksen suunnittelun katsotaan kuitenkin vaativan Tilapalvelut-liikelaitokselta yli kahden vuoden valmistelutyötä, sillä hankesuunnitelma edellyttää uudelleen valmistelua ja päätöstä muun muassa hankintatavasta.

Kaupungin investointeja suitsitaan valtuuston asettamalla investointikatolla, joka on keskimäärin enintään 280 miljoonaa euroa vuodessa. Investointikatolla pyritään saamaan kaupungin velkaantuminen taittumaan.

Seniorikeskukset

Kauklahti ja Leppävaara

Espoon ensimmäinen Elä ja asu -seniorikeskus valmistui 2012 Kauklahteen.

Leppävaara sai omansa viisi vuotta myöhemmin, 2017.

Ensimmäiset Elä ja asu -keskukset rakennettiin kaupungin taseeseen.

Elä ja asu -keskuksissa on muun muassa erilaista virkistys-, kulttuuri- ja liikuntatoimintaa, ohjattua päivätoimintaa, erilaisia ryhmätoiminnan kursseja sekä lounasravintola.

Kauklahti tarjoaa tehostettua palveluasumista 74 asukkaalle.

Leppävaarassa on 140 asuntoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut