Vuoden tapiolalaiseksi valitun Olli Ihamäen mitta täyttyi ja nyt hän kutsuu koolle mielenosoituksen – "Me puolustamme kansallismaisemaa"

Päätös: Vuoden tapiolalainen penää, että uimahallille on vihdoin tapahduttava jotain.

Tapiolassa järjestetään ensi maanantaina mielenosoitus. Sen on kutsunut koolle vuoden tapiolalainen, toimittaja Olli Ihamäki. Pikkupojasta lähtien Tapiolassa asuneen Ihamäen mukaan Tapiolassa ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty mielenosoitusta.

Ihamäki korostaa, ettei nyt vastusteta mitään kuten yleensä mielenosoituksissa tehdään.

– Me puolustamme kansallismaisemaa. On täysin kohtuutonta, että Tapiolan uimahalli on ollut lähes puoli vuosikymmentä pois käytöstä, Ihamäki selvittää mielenosoituksen taustoja.

Hän nimittää vuosikausia jatkunutta tilannetta skandaaliksi. Hän vaatii, että nyt vihdoin uimahallille on tehtävä jotain.

Hänelle ei kelpaa mikä tahansa ratkaisu.

– Sen mitä päätetään tehdä, on sovelluttava kansallismaisemaan. Ei tähän sovellu halli, jossa olisi 50 metrin allas. Sellainen muuttaisi täysin Ervin suunnitteleman uimahallin mittasuhteet, Ihamäki muistuttaa.

Uimahallin ei tarvitse olla kopio nykyisestä.

Ihamäen mukaan uuden tai peruskorjauksen jäljiltä valmistuvan uimahallin ei tarvitse olla kopio nykyisestä. Hän sanoo, että esimerkiksi pesutilat ja pukuhuoneet voisivat olla erilaiset kuin nykyisessä hallissa.

– Ervin perinne ja Tapiolan henki pitää säilyttää. Katot, ikkunat, kupoli, mittasuhteet, puuhamies luettelee.

Hän kiittelee uimahallin takaosaan tehtyä laajennusta, jolla rakennukseen saatiin kylpylämäisyyttä. Se tulee hänen mielestään säilyttää.

Ihamäki on tyytyväinen siihen, että asukasyhdistys Tapiolan Kilta jakaa hänen huolensa kansallismaiseman tulevaisuudesta.

– Toivottavasti tapiolalaiset lähtevät nyt puolustamaan kansallismaisemaa. Meillä on oikeus kertoa, ettei tilanne ole tyydyttävä miltään osin. Hallia ei ole voitu käyttää vuosiin.

Tapiolassa vuodesta 1957 asunut Ihamäki tietää, ettei Tapiolan uimahallissa uida vielä moneen vuoteen.

– Kun halli valmistui, kävin uimassa avajaispäivänä. Isäni on aikoinaan uinut täällä, samoin lapseni. On surullista, että lapsenlapseni eivät pääse tänne uimaan, Ihamäki sanoo.

Mielenosoitus, jonka järjestämisessä on mukana Tapiolan Kilta, on Tapiolan uimahallin edustalla maanantaina 28. syyskuuta kello 17. Siellä voi myös allekirjoittaa Tapiolan uimahalli kuntoon -kuntalaisaloitteen.

Historiaa

Tapiolan uimahalli

Valmistui vuonna 1965, suunnittelija arkkitehti Aarne Ervi.

Suojeltu rakennus, jota ei saa ilman painavaa syytä purkaa eikä siinä saa tehdä sellaisia korjaus- tai muutostöitä, jotka turmelevat sen rakennustaiteellista tai historiallista arvoa.

Avattiin uudestaan loppuvuodesta 2005 yhdeksän miljoonaa euroa maksaneen peruskorjauksen ja laajennuksen jälkeen.

Palkittu taitavasta restauroinnista Europa Nostran ja Euroopan unionin yhteisellä kulttuuriperintöpalkinnolla vuonna 2008.

Peruskorjauksen jälkiä korjattu moneen kertaan miljoonien edestä.

Suljettiin korjausten vuoksi 1. kesäkuuta 2016 eikä ole avattu sen jälkeen.

Viime vuonna kaupunki oli järjestämässä arkkitehtuurikilpailua uudesta hallista nykyisen hallin paikalle, mutta se peruttiin.

Kaupunki sai viimeisen lausunnon rakennuksen kunnosta ja korjauksen kustannuksista syyskuussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut