Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emmi ja Noora suunnittelivat BB-talon sisustuksen Aalto-yliopiston kurssilla – ”Makuuhuoneessa halusimme haastaa yhteishenkeä"

Televisio: Noora Katajalaakso ja Emmi Koskinen suunnittelivat BB-talon.

– Näin kai muutaman kerran painajaista, että joutuisin sinne, naurahtaa Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin opiskelija Emmi Koskinen.

Painajainen koski Big Brother -taloa, jonka suunnittelusta Koskinen on vastannut yhdessä opiskelijakaveri Noora Katajalaakson kanssa.

Big Brother -ohjelmassa joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä viettää kolmisen kuukautta suljetuissa oloissa. Kausi käynnistyi Nelosella ja Ruudussa syyskuun alussa.

Katajalaakson ja Koskisen tie Big Brother -talon pääsuunnittelijoiksi kulki Aalto-yliopiston näyttelysuunnittelukurssin kautta.

Kurssilla päästiin tositoimiin, sillä tehtävänä oli suunnitella BB-talo Kalasatamassa sijaitsevaan Redi-kauppakeskukseen.

Opiskelijat perustivat tiimejä ja esittivät tuotantoyhtiölle ideoitaan tilaratkaisuiksi muun muassa pohjapiirustuksin ja 3D-havainnekuvin.

Makuuhuoneessa halusimme haastaa yhteishenkeä.

– Meillä oli vahva visio, ja olimme valmiit tekemään töitä. Välillä työskentelimme 14 tuntia vuorokaudessa. Se kannatti, naiset iloitsevat.

Kurssin päätyttyä tuotantoyhtiö Endemol Shine Finland antoi Katajalaaksolle ja Koskiselle vetovastuun jatkosuunnittelusta.

Nyt Big Brother -talossa nähdään orgaanisia muotoja ja karkkivärejä.

– Halusimme tehdä raikasta ja tosi erilaista kuin viime vuonna, vaikka tilat olivatkin samat, Katajalaakso ja Koskinen kertovat.

Projekti oli erityislaatuinen. Kyse ei ollut pelkästä kodin tilasuunnittelusta, muttei puhtaasta lavastamisestakaan.

– Tavoitteena oli luoda kohtaamispaikkoja, joissa olisi helppo kommunikoida eri kokoisissa ryhmissä.

– Meillä oli lupa tehdä villiä.

Katajalaakso ja Koskinen hakivat suunnitteluun inspiraatiota retrofuturistisesta tyylilajista nimeltä synthwave, joka ottaa vaikutteita 1980-luvun leffoista ja estetiikasta, science fictionista ja pelimaailmasta.

– Mietimme millaisia muotoja, värejä ja elementtejä haluaisimme taloon ja millainen BB on formaattina, Katajalaakso kertoo.

– Ohjelmahan on sosiaalinen koe. Tuli mieleen science fiction. Interaktiivisuus taas on pelimaailmaa, Koskinen jatkaa.

Tänä vuonna BB-taloon ei kuitenkaan valittu yhtä teemaa, vaan sisustuksessa on yhdistelty ideoita useilta opiskelijatiimeiltä. Suurin osa Katajalaakson ja Koskisen ideoista valittiin kuitenkin toteutukseen.

Esimerkiksi makuuhuonetta hallitsee kaikille yhteinen kiintokalustesänky.

– Makuuhuoneessa halusimme haastaa yhteishenkeä. Siellä nukutaan nyt kylki kyljessä ja päät vastakkain, Koskinen kertoo.

Tilasuunnittelun lisäksi he pääsivät suunnittelemaan myös kiintokalusteita ja printtejä.

– Olimme onnekkaita, että pääsimme tekemään työtä niin monenlaisten ammattilaisten kanssa, ja tämä on opettanut tv-puoltakin. Olisi jatkossakin hauska tehdä monenlaista. Se vahvistui, he sanovat.

Katajalaakso kertoo, ettei ole aiemmilla tuotantojaksoilla katsonut Big Brother -ohjelmaa. Nyt he odottivat avausjaksoa ja talolaisten reaktioita innolla.

– Katsoimme heidän reaktioitaan, kun he menivät sisään. Kehuja on tullut, he iloitsevat.

– Ja on kivaa huomata, että he käyttävät tilaa niin, kuin olemme ajatelleet.