Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjät: Sote-ehdotus suojelee julkista sektoria – Kasvualueiden eurot käytettävä kasvusalueilla

Helsingin ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjät ovat huolissaan sote-uudistuksesta

Yrittäjäjärjestöjen mukaan yritysten merkitys sote-palveluiden tuottamisessa on unohdettu.

Yrittäjäjärjestöt korostavat, että sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kaikkien tarjolla olevien resurssien hyödyntämistä.

Julkista tuotantoa ei tule suojella kilpailulta, ja yksityistä sektoria on tarpeen hyödyntää sote-palvelujen tuottamisessa nykyistä enemmän.

– Sote-uudistuksen pitää mahdollistaa selvästi esitystä laajemmin yritysten tarjoamien resurssien ja osaamisen hyödyntäminen palveluiden tuottamisessa ja kehittämisessä. Eri kokoiset yritykset ovat tärkeä osa laadukkaiden sote-palvelujen tuottamista kansalaisille, painottaa Yrittäjien sote-johtoryhmän puheenjohtaja Anne Kangas tiedotteessa.

Yrittäjäjärjestöt pitävät merkittävimpänä puutteena sitä, ettei esitys sisällä monituottajamallia.

– Esitystä tulee muuttaa siten, että se kannustaa monituottajuuteen sote-palveluiden tarjonnassa. Erityisesti mikro- ja pk-yrityksille tärkeiden palvelusetelien ja henkilökohtaisen budjetin nykyistä laajempi käyttö tulee lisätä velvoittavasti lakiin, vaatii Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala järjestöjen tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan esityksessä palvelujen järjestämisestä vastaaville sote-maakunnille annettaisiin rajalliset mahdollisuudet päättää oman alueensa palvelutuotannosta. Sote-maakunnat tarvitsevat kuitenkin aidon itsehallinnon ja mahdollisuuden toteuttaa parhaita ratkaisuja alueen omista tarpeista käsin.

Helsingin ja pääkaupunkiseudun erityispiirteet ja koko Uudenmaan kasvava väestömäärä on otettava mallissa huomioon.

Uudistuksen rahoitusta ei tule toteuttaa esitetysti, vaan alueelta kerättävät tulot pitää voida kohdentaa alueen omiin kasvaviin palvelutarpeisiin.

Helsingin Yrittäjät ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjät jättivät perjantaina yhteisen lausuntonsa esityksestä sote-uudistukseksi sosiaali- ja terveysministeriölle.