Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osaatko auttaa senioria digipulmissa? Avun tarvitsijoita on yli miljoona ja korona korostaa tuen tarvetta entisestään

Suurin osa Suomen on yli 1,2 miljoonasta 65 vuotta täyttäneestä ihmisestä tarvitsee ainakin ajoittain apua digilaitteiden käytössä, arvioi Vanhustyön keskusliitto.

Lisäksi puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta ei käytä lainkaan tietotekniikkaa, ja he ovat vaarassa pudota kokonaan digitalisaation kyydistä. Putoamisen vaara korostuu korona-aikana, katsoo sosiaalinen järjestö Helsinki Missio tiedotteessa.

Monelle kotiin eristetylle yli 70-vuotiaalle digilaite olisi ainoa yhteys ulkomaailmaan.

Vanhustyön keskusliitto ja Helsinki Missio toivovatkin, että ikäihmisiä auttaviin digitalkoisiin tulisi mukaan niin yrityksiä kuin yksityisiä ihmisiäkin.

Helsinki Mission mukaan itsenäinen asioiden hoito digitaalisilla laitteilla helpottaa seniorin arkea, lisää osallisuuden tunnetta ja vähentää syrjäytymisen riskiä.

Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta rohkaisee ikäihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja nettiin tukemalla digiopastusta ja tuottamalla materiaalia opastuksen tueksi.

SeniorSurfin sivustolta löytyy opastusvideoita ja ohjeita myös itseopettelun tueksi sekä valtakunnallinen opastuspaikkakartta, josta voi etsiä maksutonta digiopastusta itselleen tai läheiselleen.

Helsinki Mission vapaaehtoiset keikka-auttajat taas tarjoavat opastusta seniorin kotona digipulmissa. Heiltä saa tukea esimerkiksi tietokoneen, tabletin, puhelimen tai television käytön opettelussa.

Yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä tarvitaan kuitenkin vielä lisää mukaan toimintaan, Vanhustyön keskusliitto ja Helsinki Missio toteavat. Järjestöt haastavatkin niin yritykset kuin yksityiset ihmisetkin mukaan digitalkoisiin.

– Järjestöt ja vapaaehtoiset auttavat senioreja pysymään digitalisaation vauhdissa mukana, mutta tarvitaan myös yritysten panosta lisäämään seniorien yhdenvertaisuutta, Helsinki Mission hyvinvointijohtaja Hanna Kari sanoo tiedotteessa.

Tuore Helsinki Mission ja SeniorSurfin yhteistyökumppani on Google, joka on tuottanut kolme suomenkielistä opastusvideota senioreille. Videot antavat konkreettisia neuvoja ja vinkkejä maksuttomien arkea helpottavien digipalveluiden käyttöön.