Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona leviää pääkaupunkiseudulla nyt sellaisissakin tilanteissa, joissa sitä ei ymmärretä varoa, varoittaa THL – "Opiskelijajuhlat ovat tietysti hauskoja, mutta..."

Suomalaisten pitäisi terästäytyä omissa koronatoimissaan, sanoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijat tiistaisessa tiedotustilaisuudessa.

– On pikkuisen päässyt unohtumaan ihmisten oma toiminta, joka on yhtä tärkeää. Toivoisimme, että ihmiset jaksaisivat ja muistaisivat. sanoi THL:n johtaja Mika Salminen.

Erityisen paljon virusta liikkuu Husin alueella, jossa epidemia on kolmiportaisen asteikon toisella tasolla, kiihtymisvaiheessa.

– Maskia tulisi pääkaupunkiseudulla suositusten mukaan käyttää. Samaan aikaan ei saisi unohtaa muita turvatoimia eli ei lähdetä mihinkään, jos on oireita, vaan pysytään kotona ja hakeudutaan testiin. Jos karanteeniin ryhdytään, pysytään siellä niin kauan kuin tarve on. Käsihygieniasta huolehditaan, Salminen sanoi.

Kasvomaskeja ei kiihtymisvaiheessa olevalla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ei käytetä riittävästi, Mika Salminen arvioi.

– Kun ollaan kiihtymisvaiheessa, maskia pitäisi käyttää aika matalalla kynnyksellä. Rohkaisen ihmisiä, että mieluummin laittaa maskin kuin jättää laittamatta. Sen käytöstä ei ole haittaa.

Samoja keinoja korosti myös THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen: ihmisten välille tarvitaan nyt etäisyyttä ja maski pitää laittaa päähän aina, kun etäisyydestä joutuu tinkimään.

Hänen mukaansa kaikkien tartuntojen lähdettä ei Hus-alueella enää pystytä jäljittämään. Salmisen mukaan Hus-alue on nyt lähimpänä leviämisvaihetta, joka on epidemian kolmesta vaiheesta vaikein.

Tartuntoja tulee nyt Taneli Puumalaisen mukaan sellaisissakin tilanteissa, joissa ihmiset eivät välttämättä osaa olla varuillaan.

Ongelmia on ollut esimerkiksi harrastuksissa sekä, kuten usein jo todettua, iltaelämässä.

– Tiedämme kokemuksesta, että kun musiikki soi ja on hauskaa ja ollaan lähekkäin, joudutaan ääntä korottamaan, tartuntariski on huomattavasti korkeampi kuin jos pystytään pitämään etäisyys ja keskustelemaan normaalisti ääntä korottamatta, Puumalainen sanoi.

Osa tartunnoista on ravintoloista, osa yksityistilaisuuksista. Riskitilanteita ovat kaikki ne, joissa ollaan lähekkäin ja varovaisuus herpaantuu.

– On valitettavasti myös yksityisjuhlia, joissa tartuntoja on tapahtunut. Opiskelijajuhlat ovat tietysti hauskoja, mutta voisiko niitä järjestää jotenkin virtuaalisesti tai niin, että turvaetäisyydet pysyvät?

Jos ihmiset jatkavat leväperäistä käytöstä eivätkä viranomaisten alueelliset toimet pure, koko Suomi voi kiinni kuten keväällä, THL varoittaa.

Tähän menolle ei ole päätetty mitään tiettyä ilmaantuvuuslukua, vaan kyse on kokonaisharkinnasta. Harkintaan vaikuttaa esimerkiksi se, onko taudin leviäminen purskauksittaista vai laajempaa ja miten tartunnan lähteet ovat jäljitettävissä.

Elokuun tasoon verrattuna koronataudin ilmaantuvuus on THL:n mukaan Suomessa nyt noin nelinkertainen.

– Toivoa ei pidä missään tilanteessa menettää. Olemme kohdanneet epidemioita ja pandemioita ennenkin ja tästäkin selvitään. Vaikea talvi voi kuitenkin olla edessä, Puumalainen sanoi.

Syksy ja talvi ovat hengitystieinfektioiden sesonkia.