Yleisin tartuntapaikka on nyt koti – Koronatilanne on pahentunut etenkin Husin alueella nopeasti

Koronavirustapausten ikäjakautuma. THL
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella koronaviruksen aiheuttama epidemiatilanne on huonontunut nopeasti.

Viime viikolla Husin alueella todettiin 425 uutta tapausta, kun edellisellä viikolla niitä oli 226.

Pääkaupunkiseudun lisäksi tautitilanne on kiihtymässä valtakunnallisesti. Kuitenkin osassa sairaanhoitopiirejä tilanne on edelleen rauhallinen.

– Sairaaloiden kuormitus on pysynyt maltillisena, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa torstaina aamupäivällä.

Puumalaisen mukaan koronavirustartunnat leviävät nyt erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten eli 15–30 -vuotiaiden keskuudessa. Tilanne on samankaltainen kuin muualla Euroopassa.

– Isoja tartuntaryppäitä on todettu eri sairaanhoitopiirien alueella ja erityisesti Husin alueella, Puumalainen sanoi.

Puumalaisen mukaan nuorten riski joutua sairaalahoitoon on kuitenkin hyvin pieni.

Maskisuositus koskee nyt koko Suomea. Kasvomaskia on syytä pitää kaikissa sisätiloissa, joissa ei voida noudattaa turvavälejä.

Yleisimpiä tartuntapaikkoja ovat koti- ja perhepiiri eli samassa taloudessa asuvat henkilöt.

Myös ravintoloiden myöhäiset tunnit altistavat tartunnoille.

Alueelliset torjuntatoimet ovat avainasemassa tartuntojen leviämisen estämisessä, totesi sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

– Epidemia on leviämässä ja sairaalahoidon tarve voi kasvaa. Jokaisella on henkilökohtainen vastuu suojautumisesta, Voipio-Pulkki sanoi.

Kiihtymisvaiheessa tai sen alussa olevat sairaanhoitopiirit estävät leviämistä muun muassa julkisten kokoontumisten rajoittamisella, etätyö- ja kasvimaskisuosituksilla, matalan kynnyksen testauksella ja velvoittamalla sote-henkilöstön käyttämään nenä-suusuojia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt kaikilta 21 sairaanhoitopiiriltä tiedot koronavirustilanteesta.

– Kuusi sairaanhoitopiiriä arveli olevansa epidemian kiihtymisvaiheessa tai lähellä sitä, selvitti sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen.

Kumpulaisen mukaan kiihtymisvaiheesta pääsee takaisin perustasolle, kun toimenpiteitä tehdään tarpeeksi.

Perustasolla esimerkiksi testaus on kattavaa ja suositellaan etätöitä ja etäkoulusta ja maskin käyttämistä. Joukkotapahtumia ei suositella.

Kumpulaisen mukaan epidemian seurattava alue voi olla pienempikin kuin sairaanhoitopiiri.

Korona sai suomalaiset näkemään painajaisia pettävistä turvaväleistä ja kasvomaskeista

Laboratoriot testaavat tällä haavaa 20 000 näytettä päivässä.

Viime viikolla koronavirustestejä tehtiin päivittäin koko maassa yhteensä noin 7 000 – 14 000, joista positiivisten tapausten osuus koko maassa oli noin 0,8 prosenttia.

Tartunnanlähde jäi viime viikolla koko maassa epäselväksi noin puolessa todetuista tapauksista. Suuri osa epäselvistä tapauksista on Husin alueella, missä noin kahdessa kolmasosassa tartunnanlähde on tuntematon.

Muualla maassa tartunnanlähde on epäselvä noin viidenneksessä tautitapauksista.

Uudet rajoitukset iskevät rajusti ravintoloihin – "20 000 voi jäädä työttömäksi konkurssien ja irtisanomisten vuoksi"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut