Kivenlahden kylkeen kaavailtu kampus etenemässä – Omnia aloittaisi 2024

Havainnekuva tulevaisuuden Kiviruukista. Omnia ja NCC suunnittelevat Länsiväylän varrelle isoa kampusaluetta (kuvassa merkitty ympyrällä). Espoon kaupunki

Paavo Rantalainen

Omnia on saanut Kiviruukin uuden kampuksen suunnitteluun kumppaniksi rakennusyhtiö NCC:n. Tavoitteena on rakentaa aivan Länsiväylän viereen mittava kokonaisuus, jossa on tiede- ja tutkimustoimintaa sekä Omnian opetustiloja.

Hankkeen osapuolet selvittävät myös asuntorakentamisen mahdollisuuksia alueelle. Omnian tavoitteena on saada uusi kampus käyttöön vuonna 2024.

Espoon kaupunki varasi pari vuotta sitten Omnialle tontin Kiviruukin alueelta. Omnia hakee nyt suunnitteluvarauksen jatkoa tontille yhdessä NCC:n kanssa ensi toukokuun loppuun saakka.

Hanke kulkee nimellä Cleantech Gardenia, ja osa sitä on toiminnassa jo oleva VTT:n Bioruukki, joka on Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimusympäristö.

NCC:n roolina yhteistyössä Omnian kanssa on suunnitella asunto- ja hoivapalveluiden sekä liityntä- ja kevyenliikenteen pysäköintipaikkojen sijoittumista suunnitteluvarauksen tontille.

Espoo edellyttää, että tontille tulee 300 liityntäpysäköintipaikkaa.

Uudelta parkkipaikalta on lyhyt kävelymatka Kivenlahden uudelle metroasemalle Länsiväylän ali. Yhteyttä rakennetaan parhaillaan.

Varausaikana selvitetään myös mahdollisten kulttuuripalveluiden sijoittumista kampusalueelle siten, että ne olisivat monikäyttöisiä ja hyvin saavutettavissa.

Rakennusoikeutta kampusalueelle on kaavailtu yhteensä 45 000 kerrosneliötä. Siitä viidesosa on ehdotettu käytettäväksi asuntorakentamiseen.

Valtaosa Kivenlahden ympäristön uudesta asuntorakentamisesta keskittyy tulevaisuudessa Länsiväylän pohjoispuolelle Kiviruukkiin.

Uusia asukkaita Kiviruukkiin arvioidaan muuttavan seuraavien vuosikymmenien aikana 9 000–12 000.

Myös työpaikkojen määrän odotetaan tuplaantuvan nykyisestä hieman alle tuhannesta.

Kiviruukin kaavoitus on kesken ja meneillään on yleiskaavan valmistelu.

Alueen odotetaan valmistuvan ensi vuosikymmenellä.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto käsittelee Omnian ja NCC:n tonttivarausta 5. lokakuuta.

Lue myös: Kivenlahteen metroradan päähän uusi bio- ja kiertotalouden keskittymä – mukaan oppilaitoksia ja yrityksiä, lukiotakin pohditaan

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut