Espoon Puutarhayhdistyksen puheenjohtaja kehottaa unohtamaan liiallisen syyssiivouksen – "Kun lehdet saavat kuihtua rauhassa, ravinteet pääsevät maaperään"

Puutarhaharrastaja Ritva Tuomen pihalla Espoon Laajalahdessa perennat, yrtit ja luonnonkasvit kukoistavat kilpaa. Kolmen sukupolven pihapiiri on vuosien mittaan kokenut muutoksia, mutta pihalta löytyy edelleen myös kasveja, joita Tuomen äiti on istuttanut 60-luvulla.

Tuomi on ollut puutarhaharrastaja koko ikänsä ja on nyt Espoon Puutarhayhdistyksen puheenjohtaja. Puutarhanhoitoon hän suhtautuu rennosti. Ne kasvit, jotka viihtyvät paikoin kuivalla pihalla, saavat vallata tilaa vapaasti, vain innokkaimpia leviäjiä kitketään. Luonnonkasvit ja istutetut saavat kilpailla elintilasta. Nurmikko palaa joka heinäkuu pihan korkeimmalta kohdalta, jossa multakerros on ohut. Joka kesä se on kuitenkin myös kasvanut takaisin.

– Puutarhassa kannattaa ottaa rennosti ja ottaa ilo irti tekemisestä ja touhuamisesta, Tuomi sanoo.

Rentoutta Tuomi suosii myös syystöissä. Perennojen varret saavat olla paikoillaan kevääseen saakka. Vain innokkaimmin leviävistä Tuomi poistaa kukat ennen siementämistä.

– Pihaa kannattaa siistiä maltillisesti. Lehdet voi hyvin silputa nurmikolle tai levittää pensaiden alle. Toki jos on paha etana- tai kotilo-ongelma, lehdet kannattaa siivota pois.

Tuomi ja puutarhuri Birgitta Takaluhta muistuttavat, että epäjärjestystä kannattaa sietää myös maaperän hyvinvoinnin vuoksi.

Pihaa kannattaa siistiä maltillisesti.

– Kun lehdet saavat kuihtua rauhassa, ravinteet pääsevät maaperään. Talvisuojauskin hoituu sillä, että penkit ovat tiheitä ja kuihtuneet varret leikataan vasta keväällä, Takaluhta sanoo.

Syystöihin kuuluu Tuomen pihalla perennoiden jakaminen. Jakotaimia vaihdellaan muiden harrastajien kanssa tai ne päätyvät omalle pihalle kohtiin, joissa maa on paljaana.

Syksyisin kannattaa istuttaa myös sipulikukkia, varsinkin varhain keväällä kukkivia. Näin tulee kattaneeksi ruokapöydän kevään ensimmäisille pörriäisille.

– Aikaisin kukkivat sipulikukat, kuten scillat, narsissit ja krookukset ovat tärkeitä pölyttäjille, Tuomi muistuttaa.

Tuomen pihalla on paljon muitakin pölyttäjäystävällisiä kasveja. Erityisesti hän kehuu väriminttuja, joista pihalta löytyy muun muassa punaväriminttua. Toinen suosikki on harmaaminttu.

– Värimintut kukkivat pitkään ja ovat hyviä pölyttäjille. Niiden leviämistä pelätään suotta, sillä ne ovat hyvin helppoja kitkeä. Kun pihat pienenevät, olisi erityisen tärkeää, että pölyttäjille on ruokaa tarjolla, Tuomi sanoo.

Tuomen piha sijaitsee osin kallion päällä, joten pihalla menestyvät kuivuutta sietävät kasvit. Tuomi näkisi niitä enemmänkin puutarhoissa.

– Ilmastonmuutoksen myötä kesäisin tulee yhä useammin olemaan kuivia jaksoja, joten kuivuutta kestäviä kasveja tarvitaan yhä enemmän.

Etelä-Suomessa pitkään pysyvä lumipeite on yhä harvinaisempi. Ilman lumen suojaa kasvit jääväät alttiiksi monenlaisille tuhotöille.

– Myyrät, rusakot ja citykanit ovat riesana, kun lumi ei enää suojaa. Talvisuojaus kannattaa tehdä huolellisesti. Hedelmäpuihin voi laittaa runkosuojat rusakoiden varalta. Jos alueella liikkuu peuroja tai kauriita, suojaverkon on hyvä ylettyä noin 1,5 metriin. Jos alueella on myyräongelma, narsissit ovat hyvä valinta, Takaluhta vinkkaa.

Puutarhurin vinkit

Pihan syystyöt

Syyslannoituksen paras ajankohta on ohi, mutta se on parempi tehdä myöhässä kuin jättää tekemättä.

Suojaa arat kasvit esimerkiksi talvisuojaturpeella.

Myyrien, citykanien, rusakoiden ja peurojen varalta vasta istutetut hedelmä- ja koristepuut kannattaa varustaa runkosuojilla ja jyrsijäverkoilla. Jos alueella on peuroja tai kauriita, verkon on hyvä olla 1,5 metriä korkea.

Marja- ja koristepensaita sekä kirsikka- ja luumupuita voi leikata ja harventaa, kun lehdet ovat pudonneet. Leikkaus kannattaa tehdä kuivalla säällä.

Haravoinnin jälkeen loput tippuvat lehdet voi silputa nurmikolle ruohonleikkurilla. Nurmikko kannattaa leikata talven ajaksi noin 5 cm:n pituiseksi.

Sipulikukista narsissit on istutettava viimeistään nyt, jotta ne ehtivät juurtua. Muita sipulikukkia voi istuttaa siihen saakka, kunnes maa jäätyy.

Syksy on hyvää aikaa perustaa uusia istutusalueita ja istuttaa perennoja ja pensaita, sillä maa pysyy pitkää kosteana.

Kylmäkäsittelyä vaativat siemenet on helppo kylvää syksyllä.

Lähde: Puutarhuri Birgitta Takaluhta, Espoon Puutarhayhdistys

Yhdistys

Paikallisesti puutarhasta

Espoon Puutarhayhdistys on harvinaisuus seudullaan: Helsingissä tai Vantaalla vastaavaa ei ole. Muualta Suomesta yhdistyksiä sen sijaan löytyy runsaasti.

– Järjestämme pihavierailuja ja teemme retkiä kotimaisiin puutarhoihin. Tänä vuonna koronaepidemia on vaikuttanut toimintaan, mutta esimerkiksi pihavierailuja olemme pystyneet järjestämään, kertoo puheenjohtaja Ritva Tuomi.

Uutena toimintana yhdistys on järjestänyt myös puistokävelyitä. Ensimmäisenä käytiin asiantuntijan johdolla tutustumassa Tapiolaan.

Yhdistys täytti tänä vuonna 20 vuotta. Juhlavuoden näyttelyyn Villa Elfvikissä ehtii tutustumaan sunnuntaihin saakka. Juhlajulkaisussa Puutarhan Vuodet puolestaan esitellään myös Espoon puisto- ja puutarhakohteita, joissa voi vierailla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut