Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hirvet ja peurat ovat jälleen liikkeellä – Kirkkonummi pahimpia kolarialueita

Länsi-Uudenmaan poliisi varoittaa maanteillä liikkujia syksyn hirvieläinvaarasta. Eläimet ovat nyt liikkeellä, ja se näkyy jo kolareiden määrästä.

Metsästyskausi ja kiima-aika saavat hirvet, peurat ja kauriit liikkeelle.

Alkusyksyn aikana Länsi-Uudellamaalla on sattunut yli parikymmentä hirvi- ja peurakolaria. Pahin aika on vielä edessä, poliisi tiedottaa.

Viime sunnuntaina Raaseporissa moottoripyöräilijä, jonka kyydissä oli myös matkustaja, törmäsi peuraan noin 60 kilometrin tuntivauhdilla. Sekä kuljettaja että matkustaja tarvitsivat sairaalahoitoa.

Kun tarkastellaan Suomen kuntia, joissa tapahtuu valkohäntäpeurakolareita, löytyy kymmenen kärjestä kolme paikkaa Länsi-Uudeltamaalta.

Ensimmäistä sijaa pitää Raasepori (365 kpl), sijalta 9 löytyy Lohja (144 kpl) ja sijalta 10 Kirkkonummi (136 kpl). Tilasto on toissa vuodelta, mutta oleellista muutosta kolaritilanteeseen on tuskin tullut.

Komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista muistuttaa, että varoitusmerkkejä ei ole tiellä tarpeettomasti. Niiden vaikutusalueella on yleensä eläinten vakiintuneita kulkureittejä.

– Merkin nähdessään fiksu autoilija hidastaa nopeutta etenkin aamu- ja iltahämärissä, jolloin eläimet ovat aktiivisimmillaan. On huomattava ero, törmääkö eläimeen nopeudella 80 vai 60 kilometriä tunnissa, Kantola painottaa.

Hirvikolareista noin 70 prosenttia tapahtuu hämärällä tai pimeällä. Suuressa osassa kolareita kuljettaja ei ehdi tehdä mitään. Ensimmäinen havainto hirvestä on ollut tumma varjo, johon ajoneuvo juuri törmäsi.

– Jos hirvi juoksee tielle, väistä peräpään puolelta. Lisäksi muista, että perässä saattaa tulla toinen ja kolmaskin, Kantola ohjeistaa.