Hirvet ja peurat ovat jälleen liikkeellä – Kirkkonummi pahimpia kolarialueita

Kirkkonummella sattuu Suomen kunnista kymmenenneksi eniten peurakolareja. Arkisto/Ari Peltonen

Paavo Rantalainen

Länsi-Uudenmaan poliisi varoittaa maanteillä liikkujia syksyn hirvieläinvaarasta. Eläimet ovat nyt liikkeellä, ja se näkyy jo kolareiden määrästä.

Metsästyskausi ja kiima-aika saavat hirvet, peurat ja kauriit liikkeelle.

Alkusyksyn aikana Länsi-Uudellamaalla on sattunut yli parikymmentä hirvi- ja peurakolaria. Pahin aika on vielä edessä, poliisi tiedottaa.

Viime sunnuntaina Raaseporissa moottoripyöräilijä, jonka kyydissä oli myös matkustaja, törmäsi peuraan noin 60 kilometrin tuntivauhdilla. Sekä kuljettaja että matkustaja tarvitsivat sairaalahoitoa.

Kun tarkastellaan Suomen kuntia, joissa tapahtuu valkohäntäpeurakolareita, löytyy kymmenen kärjestä kolme paikkaa Länsi-Uudeltamaalta.

Ensimmäistä sijaa pitää Raasepori (365 kpl), sijalta 9 löytyy Lohja (144 kpl) ja sijalta 10 Kirkkonummi (136 kpl). Tilasto on toissa vuodelta, mutta oleellista muutosta kolaritilanteeseen on tuskin tullut.

Komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista muistuttaa, että varoitusmerkkejä ei ole tiellä tarpeettomasti. Niiden vaikutusalueella on yleensä eläinten vakiintuneita kulkureittejä.

– Merkin nähdessään fiksu autoilija hidastaa nopeutta etenkin aamu- ja iltahämärissä, jolloin eläimet ovat aktiivisimmillaan. On huomattava ero, törmääkö eläimeen nopeudella 80 vai 60 kilometriä tunnissa, Kantola painottaa.

Hirvikolareista noin 70 prosenttia tapahtuu hämärällä tai pimeällä. Suuressa osassa kolareita kuljettaja ei ehdi tehdä mitään. Ensimmäinen havainto hirvestä on ollut tumma varjo, johon ajoneuvo juuri törmäsi.

– Jos hirvi juoksee tielle, väistä peräpään puolelta. Lisäksi muista, että perässä saattaa tulla toinen ja kolmaskin, Kantola ohjeistaa.

Jos kolari sattuu, toimi näin:

Jos törmäät eläimeen, varoita muuta liikennettä, huolehdi mahdollisista loukkaantuneista, soita hätäkeskukseen ja kykyjen mukaan lopeta loukkaantunut eläin.

Jos hirvieläimeen törmättäessä ei synny henkilövahinkoja, riittää ilmoitus hätäkeskukseen. Poliisia ei tarvitse jäädä odottamaan.

Jos eläin on kuollut tai jatkanut loukkaantuneena matkaansa, on syytä kertoa tarkka paikka, josta se löytyy tai josta se on lähtenyt metsään.

Lähde: Länsi-Uudenmaan poliisi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut