Yleiskaavasta poikkeuksellinen riita Espoossa – kuntapoliitikko jakaa asukkaille kirjeitä, joissa pelotellaan talojen purkamisella

Kaavoitus: Kuntapoliitikko jakaa kirjeitä, joissa arvostellaan nähtävillä olevaa yleiskaavaa.

Parhaillaan nähtävillä oleva Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaava on saanut erikoisen sivujuonteen.

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Jouni J. Särkijärvi (kok.) on jakanut pientaloalueilla asukkaille kirjoittamiaan kirjeitä, joissa hän kertoo yleiskaavan mukanaan tuomista muutoksista.

Särkijärvi viittaa kirjeissään muun muassa Sunan pientalovaltaisiin alueisiin, joita on aikoinaan kaavoitettu pääosin tehokkuudella 0,2-0,25. Uudessa yleiskaavassa osa näistä alueista on merkitty A3-alueiksi, joilla tehokkuusluku "pääasiassa alle 0,4". Osa on A2-alueita, joilla tehokkuusluku on 0,4-0,8. Tällä tehokkuudella alueelle voisi rakentaa kerrostaloja.

Särkijärven mukaan tonttitehokkuuden nostaminen yleiskaavassa johtaa siihen, että asemakaavoja ryhdytään muuttamaan uutta yleiskaavaa vastaaviksi. Tämä puolestaan muuttaa Särkijärven mukaan alueiden ilmettä tiiviimmiksi.

Jos uuden tehokkuusluvun mukanaan tuoman rakennusoikeuden haluaa hyödyntää, se voi tarkoittaa nykyisen rakennuksen purkamista.

– Olemassa oleva pientalo voi sijaita tontilla niin, että sille ei ole mahdollista rakentaa toista taloa. Tehokkuusluvun nostaminen voi johtaa myös siihen, että tonteille tulee helposti joko yli 200 neliömetrin omakotitaloja, joille ei ole kysyntää, tai alue muuttuu rivitalo- tai kerrostaloalueeksi, Särkijärvi sanoo.

Särkijärven kirjeet ovat herättäneet huomiota kaupungilla ja asukkaiden keskuudessa. Hän puolustaa toimintaansa poikkeuksellisella tilanteella ja syyttää myös kaupunkia siitä, että asiasta ei ole tiedotettu.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Espoossa ryhdytään yleiskaavalla muuttamaan olemassa olevien asemakaava-alueiden merkintöjä. Kun on näin merkittävä muutos meneillään, asukkaita pitäisi informoida tavallista paremmin, Särkijärvi sanoo.

Särkijärvi kirjoittaa jakamassaan kirjeessä, että " Uusi tonttitehokkuus tarkoittaa käytännössä, että nykyinen asuntokanta joudutaan aikanaan purkamaan". Särkijärvi jatkaa, että päätösvalta on pientalotontin omistajalla, mutta lause on saanut huolestuneita asukkaita ottamaan yhteyttä kaupunkisuunnittelukeskukseen, jossa ihmetellään lautakunnan puheenjohtajan toimia.

– Lauseen sisältö ei pidä paikkaansa. Tämän johdosta lukuisat huolestuneet asukkaat ovat olleet kaupunkisuunnittelukeskukseen yhteydessä ja olemme joutuneet heitä rauhoittelemaan, viestittää Espoon kaupunkisuunnittelujohtaja Torsti Hokkanen.

SAARNIRAIVIOSSA ASUVA Mika Lakka on Särkijärven kirjeestä kiitollinen. Hän on huolissaan alueestaan, joka on yleiskaavassa saamassa rakentamistehokkuuden 0,6–1,5. Alueella on Lakan mukaan paljon kaupungin vuokratontteja.

– Kaupunki on muuttamassa pientaloalueen rakentamistehokkuudeltaan kerrostaloalueeksi. Mitä tapahtuu jos kaupunki ei uusikaan vuokrasopimusta, vaan päättääkin lähteä toteuttamaan asemakaavaa nyt suunnitteilla olevan yleiskaavaehdotuksen perusteella, Lakka kysyy.

Hokkasen mukaan tällaista kehityskulkua ei ole näköpiirissä.

– Kaupungilla ei ole intressiä lähteä tiivistämään omilla tonteillaan. Yleiskaava tarjoaa mahdollisuuden yksityiselle tontinomistajalle, joka voi esimerkiksi peruskorjausvaiheessa miettiä, haluaako tontilleen tehokkaampaa rakentamista. Tiivistämismahdollisuus vaatii useamman maanomistajan aloitteen. Asemakaavoituksessa ei edes yksityisen maille lähdetä tekemään täysin alueesta poikkeavaa, Hokkanen sanoo.

Päätösvalta tontin kohtalosta on tehokkuusluvusta huolimatta tontin omistajalla harvinaisia poikkeustapauksia lukuunottamatta. Tonttitehokkuuden myötä nouseva rakennusoikeus voi myös lisätä tontin arvoa. Rakennusoikeuden nousu tulisi ajankohtaiseksi vasta asemakaavamuutoksessa, jos sellaista lähdettäisiin tulevaisuudessa ajamaan.

Yleiskaavapäällikkö Essi Leino korostaa, että aloite asemakaavoitukseen puolestaan tulee yleensä maanomistajalta.

– Kaupunki ei lähde muuttamaan tai jyräämään alueita, Leino painottaa.

Tonttitehokkuuksia nostettiin yleiskaavassa Leinon mukaan siksi, että sillä haluttiin turvata mahdollisuus kehittää alueita tulevaisuudessa. Yleiskaavassa tähdätään vuoteen 2050.

– Jos tehokkuus olisi jäänyt 0,25:en, meillä olisi alueita, joilla yleiskaava ei mahdollistaisi tulevaa kehittämistä. Kun tehokkuusluku on alle 0,4, alueelle on mahdollista tehdä erilaisia ratkaisuja. Alueen ilme voi muuttua, mutta alle 0,4 tehokkuudella ei ole riskiä siitä, että alue muuttuisi kerrostalovaltaiseksi. Tämä nimenomaan antaa rajan sille, että ratkaisujen, joita alueelle tulee, on oltava pääasiassa alle tietyn tason, Leino selvittää.

Se, millaiseksi yleiskaavassa oleva alue lopulta muotoutuu, ratkaistaan Leinon mukaan tarkemmin mahdollisissa tulevissa asemakaavaprosesseissa.

– Alueet pysyvät pientalovaltaisina. Yleiskaava mahdollistaa niiden jatkosuunnittelun yhdessä asukkaiden kanssa, Leino sanoo.

Leino pahoittelee kirjeen asukkaissa mahdollisesti herättämää turhaa huolta kiinteistöjensä kohtalosta.

– Viime päivinä tulleiden yhteydenottojen perusteella on ilmeistä, että nämä lehtiset ovat herättäneet asukkaissa syvää huolta, Leino sanoo.

Juttua muokattu 6.10.2020 klo 9: Lisätty kappale kaupungin vuokratonteista.

Lue myös:

Uusia kaupunginosia ja pientaloja: Pohjois-Espoota muuttava yleiskaava tulee nähtäville

Pohjois- ja keskiosien yleiskaava toisi isoja muutoksia – ensimmäisenä vaikutukset näkyvät Kalajärvellä ja Viiskorvessa

Miksi kestävän kehityksen nimiin vannova Espoo kaavoittaa lisää pientaloalueita? – näin vastaavat päättäjät

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut