Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rap antaa tekijöille tilaa – Leeko Norsu yhdistä rapin ja metallin räpätyksi räimeeksi

Korona-aika antoi vauhtia espoolaisen bändin Leeko Norsun albumin tekoon. Bändi tuli julkisuuteen juhannusaattona julkaistulla Koronakeissi-nimisellä täsmäsinkulla. Nyt bändi on saanut valmiiksi debyyttialbuminsa Eskapismin perusteet.

Myöhä, joka tuntee myös nimen Lauri Kontulainen, on kirjoittanut elämänmakuisia tekstejä tarkkailijan hattu päässään. Lyriikat saavat polttoainetta arkipäiväisyydestä, ristiriitaisista tunteista, vaikeista valinnoista, huolista ja yhteiskuntakritiikistä. Hän pohtii muun muassa, kuinka paljon paskaa me jätämme jälkeemme, mitä isäksi tuleminen merkitsee ja onko jumalaa olemassa.

– Haluan herätellä kuulijan näkemään omaa elämäänsä ja keksimään oman juttunsa ja oman tiensä, Myöhä sanoo.

Kappaleissa on suuria totuuksia muutamaan sanaan kiteytettynä: "Päätä saa käyttää" tai "Lopulta riittää, että joku sua rakastaa". Dystopia on koko ajan läsnä, mutta lyriikoiden rivien välissä on myös valoa.

– Musiikki on jokaisen korvaparin varassa, miten ne biisin käsittelevät ja kokevat.

Myöhän mukaan kirjoittaminen on ollut samanlaista terapiaa kuin keramiikkapajassa muovailu jollekin toiselle.

Koronakeissi-tuplasingleä bändi kuvaili rap-metalliksi, mutta albumin annin bändi määrittelee räpätyksi räimeeksi.

– Musiikkimme ei ole puhdasta rappiä eikä puhdasta metallia, joten päädyimme räpättyyn räimeeseen.

Yhdeltä raidalta löytyy monenlaisia tunnelmia.

– Albumin kappaleista Irrelefantti on mielestämme se, joka edustaa tämän päivän Suomi-rockia. 2020-luvun Suomi-rockiin kuuluu rap-huuto, rock ja melankolia.

Rap on Myöhälle sanoittajana itsestään selvä valinta, koska se antaa tilaa ja hienon kehyksen itseilmaisulle. Se antaa myös säveltäjälle monipuoliset lähtökohdat.

– Rakastan myös suomen kieltä ja sanoilla leikkimistä, Myöhä sanoo.

Leeko Norsu julkaisee ensimmäisen levynsä, albumillisen räpättyä räimettä 9. lokakuuta.

Eskapismin perusteet -albumi on toteutettu omakustanteena. Siitä on tehty rajoitettu CD-painos ja levy on tilattavissa Levykauppa Äxästä.

– Julkaistavan albumin dynamiikka vaihtelee seesteisestä seinähulluun ja uskomme sen musiikista löytyvän jokaiselle jotakin, Myöhä sanoo.

Hän toivoo, että oikea korvapari tavoittaisi Leeko Norsun musiikin ja että se avaisi tien isoille lavoille.

Levyn julkaisupäivää juhlistetaan Ulo Entertainmentin tuottamalla musiikkivideolla, kun nimikkobiisi Eskapismin perusteet saa ensi-iltansa kaikissa bändin some-kanavissa.

Kesällä Leeko Norsun levyn valmistuttua Myöhä kirjoitti kolmessa viikossa levyllisen lofi-hiphopia sooloprojektille, joka sai nimekseen Hippi & Co. Ensimmäinen single, Uusi normaali, on julkaistu 2. lokakuuta. Siinä kaikki soitanta ja tuotanto Myöhän käsialaa.

Leeko Norsun muodostavat Ben Tuges (rummut), LUU (kitarat) ja Myöhä (vokaalit/bassot).