Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaistunut valokuvaaja Johanna Kare kertoo valokuvillaan tarinoita ihmisistä

Valokuvataiteilija Johanna Kareen Katso ihminen -näyttelykonsepti koostaa Espoon kulttuurikeskuksen näyttelytilassa yhteen kahdeksan näyttelyä.

Näyttelykokonaisuuden suojelijana toimii Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka.

Kareen mustavalkoiset kuvat nostavat esiin marginaalisia ja unohdettuja ihmisiä ja ilmiöitä. Valokuvia täydentävät lyhyet, mutta rajut kertomukset muun muassa parisuhdeväkivallasta.

Johanna Kare aloitti valokuvaamisen luontokuvilla. Se, että hän alkoi kuvata ihmisiä, on hänen mukaansa johdatuksen ansiota. Hän tuli uskoon kymmenkunta vuotta sitten.

Valokuvillaan Johanna Kare antaa puheenvuoron erilaisille ja eri ikäisille ihmisille: lotille, kodittomille, vangeille, parisuhdeväkivaltaa kokeneille ja ihmisille, jotka ovat menettäneet onnettomuudessa raajansa ja sen tilalla on proteesi.

– Minulla on laaja tuttavapiiri. Sitä kautta olen löytänyt kuvattavia. Myös some on ollut avuksi, Kare kertoo.

– Esimerkiksi Minä olen -näyttelyyn kuvaamani Veera tunsi monta ihmistä, jotka käyttävät proteesia.

Uskoontulon myötä Johanna Kare on kokenut saaneensa uudenlaisia lahjoja. Hän pystyy lukemaan ihmistä ja saa heihin helposti kontaktin.

– Ihmiset luottavat minuun ja siihen, että olemme saman arvoisia.

Se tunnelma, jonka Johanna Kare valokuvaansa tavoittelee, syntyy nopeasti, jo ensimmäiseen tai kolmanteen otokseen.

– Se syntyy yhteisymmärryksestä. Aina kun kuvaan, rukoilen mielessäni. Uskon, että Jumala on vahvasti mukana tässä konseptissa.

Johanna Kare kokee itsekin olevansa erilainen. Suku on kotoisin Viipurista, ja hän on saanut verenperinnöksi iloisuuden, mikä ei aina sovi yhteen melankolisen suomalaisuuden kanssa.

– Olen myös lapsenmielinen ja suorapuheinen, hän sanoo.

Espoon kulttuurikeskuksen jälkeen Kareella on näyttely Alajärvellä. Siellä nähtäviin kuviin hän on taltioinut kuviinsa paikkakuntalaiset miehet, kaksoset.

Joulukuussa on vielä luvassa Ihmisoikeuskeskuksen kanssa toteutettava näyttely Helsingin päärautatieaseman kulttuurihallissa.

– Tavoitteeni on, että saan jotain hyvää aikaiseksi ja että saan ihmiset ajattelemaan ja hyväksymään erilaisuutta, Johanna Kare sanoo.

Valokuvaaminen on Johanna Kareen intohimo, mutta viime keväänä hän valmistui ihan erilaiseen ammattiin, suntioksi.

– Ehkä seuraavaksi teen näyttelyn, joka ottaa kantaa sairaanhoitajien ja suntioiden palkkaukseen. Palkka ei vastaa sitä työmäärää, jonka he tekevät ihmisten eteen.

Johanna Kareen koti oli teinivuosina Espoossa. Nyt hän on 30 vuoden jälkeen muuttanut Helsingin keskustasta takaisin Espooseen.

– Kyllästyin kiireeseen ja mölyyn. Löysin Espoosta ihanan asunnon. Luonto tulee sisään ikkunoista. Nyt olen nukkunutkin tosi hyvin.

Johannan Kare on Finnfoto – Suomen valokuvajärjestöt ry:n, Valokuvataiteilijoiden liitto ry:n ja Kristillisen taideseura ry:n jäsen.

Näyttely jatkuu 27. marraskuuta asti ja siihen voi tutustua kulttuurikeskuksen aukioloaikoina. Vapaa pääsy.