Haussa äänetön, hajuton ja huomaamaton kissa: Hesyyn tulvii eläinten adoptiohakemuksia, mutta osalla toiveet ovat epärealistisia – "Ei lemmikin kuulu olla sellainen"

Hesyssa kissoja on aina eniten adoptoitavana. Jatkossa myös koirien määrä saattaa kasvaa. Arkistokuva. Johanna Erjonsalo

Anniina Virtanen

Yhä useampi haluaa adoptoida lemmikin. Hesyn adoptiohakemukset räjähtivät koronakeväällä käsiin. Hakemuslomake otettiin käyttöön tammikuussa ja syyskuuhun mennessä Hesylle on tullut noin 1 600 eläinhakemusta. Vilkkaimpina päivinä hakemuksia on vastaanotettu 20.

Kun hakemuksia tuli tammi-helmikuussa noin 300, huhti–toukokuussa hakemuksia oli jo yli tuhat. Maaliskuun alussa hakemuksia tuli noin 30 viikossa, kun taas kuun lopussa koronakriisin puhjettua niitä oli jo noin 80 viikossa.

– Joukossa oli paljon sellaisia hakemuksia, joissa hakija ei tuntunut olevan tosissaan adoption suhteen. Niiden perkaaminen, jotka oikeasti haluavat adoptoida, teetti lisätyötä adoptiopuolelle, Hesyn tuore puheenjohtaja Nina Immonen kertoo.

Suurin osa, 80 prosenttia, Hesyn kissoista on niin kutsuttuja populaatiokissoja, eli ulkotiloihin syntyneitä kissoja, jotka eivät tunnu olevan kenenkään.

Hakemuksissa saatettiin hakea esimerkiksi sellaista kissaa, joka on heti sisäsiisti, äänetön, hajuton ja huomaamaton.

– Ei lemmikin kuulu olla sellainen. Populaatiokissoistakin saa hyviä lemmikkejä, mutta se vaatii aikaa ja malttia. Henkilökunta tekee ison työn pohjalle, ja siitä kodin on hyvä jatkaa, Immonen sanoo.

Koirien ja kissojen kasvattajat sekä pieneläinliikkeet ovat kertoneet julkisuudessa, että lemmikkien kysyntä on pompannut koronan aikana. Nina Immonen pelkää, että tulevaisuudessa se näkyy myös siinä, että yhä useampi haluaa luopua lemmikistään.

– Huomataan, etteivät rahkeet riitäkään tai että ei olekaan ihan loppuun mietitty, vaan eläin vaatiikin enemmän huolenpitoa. Haluaisin painottaa, että ostajalla on vastuu miettiä, mikä minulle sopii, Immonen sanoo.

Hän muistuttaa, että keväällä pentuikäisinä otetut koirat ja kissat ovat nyt pahimmassa uhmaiässä, ja eläimet kokeilevat rajojaan, jolloin niistä saatetaan herkemmin luopua.

– Ei vielä Hesyssä, mutta muissa eläinjärjestöissä tällaisia viitteitä on jo nähtävillä, Immonen sanoo.

Hesyssäkin kodinvaihtajien ja kiertolaisten määrää tarkkaillaan, kasvavatko niiden määrä lähitulevaisuudessa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy toimii Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kirkkonummella ja Kauniaisissa.

Löytöeläimet

Adoptoitavien koirien määrä voi kasvaa

Tavallisesti Hesyllä on noin sata kissaa adoptoitavana. Tällä hetkellä Hesyllä on paljon eri-ikäisiä pentuja, joista osa on jo varattu ja osa on niin pieniä, että niitä ei voida vielä varata.

– Pennut saavat iäkkäämpiä kissoja nopeammin uudet kodit. Olemme saaneet sijoitettua kissoja hyvin uusiin koteihin kuluneena vuotena eikä hoivissamme ole niin sanottuja pitkäaikaisasukkeja, Immonen sanoo.

Koiria Hesyllä on yleensä vain muutama kerralla, tälläkin hetkellä vain neljä. Ne ovat huostaanotettuja, eivätkä sen vuoksi sovi mihin tahansa kotiin.

Hesy odottaa koirien lukumärään kasvavan jatkossa, kun se lokakuusta alkaen huolehtii Helsingin, Vantaan, Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen löytöeläinten tilapäisestä hoidosta.

Löytöeläintoiminta jatkuu nykyisissä tiloissa Helsingin Viikissä, mutta palveluntuottaja ja yhteystiedot vaihtuvat.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut