VocalEspoo on äänen juhlaa – Taavi Oramo tuo festivaalille uusia tuulia

Festivaali: VocalEspoo-festivaali monipuolistaa tarjontaansa.

Taavi Oramo on tuonut kuoromusiikin rinnalle kokeellista nykymusiikkia, kirkkomusiikkia, keskiaikaista lauluyhtyemusiikkia ja jazzia. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Vocal Espoo -festivaali laajenee tänä vuonna kuoromusiikista laajemmin vokaalimusiikkiin. Ohjelmistossa näkyy festivaalin uuden taiteellisen johtajan Taavi Oramon kädenjälki. Hän haluaa näyttää, kuinka monipuolinen instrumentti ihmisääni on.

– On paljon vokaalimusiikkia, jolle ei ole omaa näyttämöä ja paikkaa. Siksi laulumusiikkifokus on hedelmällinen.

Uutta on esimerkiksi festivaalin oma lauluyhtye, jolla on kaksi omaa konserttia.

Lauluyhtyeeseen kuuluu Kansallisoopperasta ja kansainvälisiltä oopperalavoilta tuttuja solisteja: Tuuli Lindeberg (sopraano), Elli Vallinoja (mezzosopraano), Teppo Lampela (kontratenori), Simo Mäkinen (tenori), Taavi Oramo (tenori) ja Sampo Haapaniemi (baritoni).

– Solistilauluyhtye on mielenkiintoinen kokoonpano. Sellaista ei usein kuulla täällä eikä maailmalla, Oramo sanoo.

Hän vertaa yhtyettä jousikvartettiin – molemmilta vaaditaan yhteismusisointia ja mukautumiskykyä.

   Solistilauluyhtye on mielenkiintoinen kokoonpano.

Balderin Salissa (23.10.) Helsingissä järjestettävässä konsertissa yhtye esittää muun muassa harvemmin kuultua klassista yhtyelaulumusiikkia Schumannilta ja Brahmsilta.

– Toisessa konsertissa yhtye esittää muun muassa Claudio Monteverdin madrigaaleja. Sekin on musiikkia, jonka toivoisin olevan kuultavissa useammin. Se on ihanaa, universaalia ja helposti lähestyttävää, Oramo kuvaa.

Espoon tuomiokirkossa (18.10.) järjestettävässä konsertissa Monteverdin mardigaaleja säestää Ensemble Nylandia.

Uutta suuntaa edustaa myös Signen konsertti (21.10.) Onomatopoesia. Signe esittää uutta, ensi vuonna julkaistavaa musiikkiaan, jossa on vaikutteita jazzista, kansanmusiikista ja nykymusiikista. Konsertti toteutetaan yhteistyössä April Jazzin kanssa.

Tölöläb tuo Louhisaliin (20.10.) Särky-nimisen konsertin. Festivaalia varten luodussa kokonaisuudessa kohtaavat sanataiteilija, lavarunoutta esittävä Nihkee Akka ( Jonna Nummela), laulaja Anni Elif ja Tölöläbin elektroakustinen musiikki.

– Särky sisältää paljon tekstiä ja musiikkia. Lähestymme aihetta henkilökohtaiselta kannalta: särky voi olla päänsärkyä, lasi voi särkyä, mieli voi särkyä tai sydän voi särkyä. Jätämme tilaa tulkinnoille, millaisesta särystä on kysymys.

Suurin osa VocalEspoon lauluyhtyeen laulajista on laulanut Pasi Hyökin perustamassa EMO Ensemblessä, joka juhlistaa Vocal Espoossa 20-vuotista taivaltaan omalla konsertillaan (24.10.). Maa ilmasta -nimisessä konsertissa kuullaan muun muassa Einojuhani Rautavaaran ja Francis Poulencin sävellyksiä.

– Olemme onnekkaita, koska kaikki festivaalin esiintyjät ovat kotimaisia, joten emme ole joutuneet tekemään esiintyjävaihdoksia.

Koronatilanteesta johtuen tulevien konserttien kestoa on jouduttu lyhentämään ja ne järjestetään ilman väliaikaa, voimassa olevia turvallisuusohjeita noudattaen.

Silloin, kun Taavi Oramo ei ole itse esiintymässä, hän on seuraamassa tapahtumia ja luomassa festivaalin ilmapiiriä. Se syntyy kohtaamisista ja läsnäolosta.

Vocal Espoo

Poimintoja ohjelmasta

VocalEspoon ensimmäisessä konsertissa 17.10. Tapiolasalissa kuullaan Kuorohelmiä 1900-luvulta Yleisradion vuoden levy 2019 -voittajan Somnium Ensemblen esittämänä.

VocalEspoo vierailee Kino Soi! -konserttisarjassa 19.10. Kino Tapiolassa kuultavan konsertin pääteos on Pärtin Stabat Mater.

VocalEspoo huipentuu Olarin kirkossa (25.10.) järjestettävään Nykyvirsi-konserttiin. Sirkku Rintamäki on lähestynyt kirkkomusiikin taiteellisessa jatkotutkinnossaan virttä laulajana, soittajana ja tulevaisuuden virren säveltäjänä.

Konserttiin pitää ilmoittautua etukäteen VocalEspoon nettisivulta löytyvän linkin kautta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut