Sote-uudistus heikentäisi espoolaisten palveluja – ”Espoo häviää niin paljon kuin on mahdollista”

Kuntatalous: Sote-uudistuksen talousvaikutukset näyttävät Espoon kannalta entistä synkemmiltä laskelmien päivityksen jälkeen.

Sote-maakuntien rahoitus määräytyisi paljolti väestön palvelutarpeita kuvaavien tekijöiden perusteella. Espoo olisi osa Länsi-Uusimaan sote-maakuntaa. Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

Espoolaisten palvelut uhkaavat heikentyä, jos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rahoitusjärjestelyt pysyvät nykyisellään.

Näin arvioi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Hän pitää hallituksen esittämää sote-rahoitusmallia mahdottomana Espoon kaltaisille kasvaville kaupungeille.

– Se, että kasvukaupungeilta leikataan tulot, mutta jätetään velat ja vastuut ja tehdään vaikeaksi investoida tulevaisuuteen, ei ole Suomen kannalta järkevää, Mäkelä sanoo.

Nykyinen sote-rahoitusmalli siirtäisi Mäkelän mukaan espoolaisilta ja muilta uusmaalaisilta veronmaksajilta merkittävän määrän rahaa muualle Suomeen. Espoon ja muun Länsi-Uusimaan sote-palvelut taas ovat saamassa valtiolta vähemmän rahaa kuin mitä palveluihin nykyisin kuluu.

– Esitetyt tulonsiirrot ovat meidän kannaltamme perusteettomia. Hallitus on siis sitä mieltä, että Husin ja kuntien palvelut asukkailleen Uudellamaalla ovat liian hyviä ja ylimitoitettuja. Niitä pitää voimakkaasti leikata ja siirtää resursseja muualle Suomeen, Mäkelä sanoo.

Espoon kaupunginvaltuusto totesi jo syyskuussa lausunnossaan, että sote-uudistuksen vaikutukset Espoon taloudelle ovat kestämättömät. Nyt uudistuksen talousvaikutukset näyttävät Espoon kannalta entistäkin uhkaavammilta.

Valtiovarainministeriö julkaisi lokakuun alussa uudet laskelmat kuntien ja sote-maakuntien rahoituksesta. Niiden mukaan esimerkiksi kuntien kunnallisverosta siirtyisi sote-maakunnille 13,26 prosenttiyksikköä. Espoon saama kunnallisvero laskisi siis nykyisestä 18 prosentista 4,74 prosenttiin.

Espoon kannalta laskelmien muutos vaikuttaakin maksimaalisen huonolta, tiivistää kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen Kuntaliitosta.

– Suhteessa kesäkuun laskelmaan Espoo häviää uudistuksessa entistä enemmän. Häviö lisääntyi 91 eurosta per asukas 147 euroon per asukas. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että tämän hetken lakiesityksen mukaisesti tämä muutos rajataan 100 euroon per asukas. Espoo siis häviää lokakuun laskelmapäivityksen mukaan niin paljon kuin on mahdollista, Lehtonen kertoo.

Myös kaupunginjohtaja Mäkelä katsoo, että sote-laskelmien päivitys muutti Espoon näkymiä entistä synkemmiksi. Laskelmat päivittyvät kuitenkin vielä useasti ennen lopullisten rahoituslaskelmien tekoa.

Mäkelä arvioi, että soten nykyinen rahoitusmalli näkyy toteutuessaan espoolaisten elämässä heikentyvinä palveluina.

– Länsi-Uudenmaan sote-maakunnan saama rahoitus leikkaa espoolaisen sote-palveluita merkittävästi. Ja sitten peruskaupungille jäävä rahoitus sekä taloudellinen toimintaympäristö johtavat siihen, että Espoon tarjoamia palveluita joudutaan merkittävästi sopeuttamaan, Mäkelä sanoo.

Muutokset osuisivat hänen mukaansa etenkin sivistyspalveluihin, kuten opetukseen, varhaiskasvatukseen sekä liikunta- ja kulttuuripalveluihin.

Lue myös:

Kaupungin omat laskelmat: Espoo menettäisi "sote-vaihtokaupassa” lähes 70 miljoonaa euroa vuodessa

Sote-uudistus

Sote-maakunnille rahaa valtiolta

Sote-uudistuksen myötä kunnilta siirtyisi rahaa valtiolle sote-maakuntien rahoittamiseen.

Sote-maakunnat saisivat sote-palvelujen järjestämiseen rahaa ensin valtiolta. Ne voisivat myös periä asiakas- ja muita käyttömaksuja.

Sote-maakuntien rahoitus määräytyisi paljolti väestön palvelutarpeita kuvaavien tekijöiden perusteella. Näitä ovat esimerkiksi sairastavuus ja sosioekonomiset tekijät. Lisäksi siihen vaikuttaisi muun muassa asukasmäärä ja vieraskielisten osuus.

Lähde: Soteuudistus.fi

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut