Yksi kuva jokaiselta poikkeuspäivältä espoolaiskoulussa – Niina Sivosen piirrokset kuvaavat etäopetuksen arkea huumorilla

Koulu: Kun etäopetus alkoi, opettaja Niina Sivonen ryhtyi kuvaamaan arkea yhdellä kuvalla joka päivä.

Opettaminen on Niina Sivoselle intohimo. Koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa hän piirsi opettajien raskaasta arjesta humoristisia ja kannustavia kuvia. Freeed

Anneli Tuominen-Halomo

Koronakevään haasteet ja erikoiset tilanteet ovat kiteytyneet luokanopettajana Lähderannan koulussa työskentelevän Niina Sivosen esikoiskirjaan Verraton Vuosikerta – Opettajan arkea kaikesta koronaan ja takaisin (kustantaja Freeed).

Sivonen kuvaa kirjassaan opettajan tyypillistä arkea koronakeväänä. Inspiraation lähteenä olivat usein omat oppilaat. Kouluarjesta syntyi visuaalinen päiväkirja.

– Ensimmäisen kuvan piirsin ennen poikkeusajan alkua. Me olimme vielä koulussa, kun yli 500 ihmisen kokoontumiset oli jo kielletty. Mietin, että miten se eroaa kokoontumisesta, jos koulun pihalla on yli 500 oppilasta, Sivonen muistelee.

Siitä lähtien Sivonen kuvitti opettajan ja etäopetuksen arkea yhdellä kuvalla joka päivä. Kuvia syntyi myös niiltä päiviltä, kun koulut keväällä palasivat kahdeksi viikoksi lähiopetukseen.

– Piirtäminen on minulle stressinhallintaan liittyvä keino. Se auttaa pään järjestämisessä.

Etäopetuksessa oli monenlaisia hankaluuksia, mutta Sivonen halusi kuviinsa positiivisen vireen. Hän jakoi piirroksiaan somessa, ja moni opettaja kommentoi kokevansa tilanteet aivan samalla tavalla.

– Halusin mukaan huumoria. Halusin myös viestittää, että itselleen pitää olla armollinen, koska olemme uuden edessä.

– Opettajan ammatti on siinä mielessä perinteinen, että se vaatii fyysistä läsnäoloa. Etäopetuksessa hankalinta oli se, että oppilaita oli vaikea tukea niin hyvin kuin olisi halunnut tukea ja testata, että he ovat todella oppineet sen, mitä pitäisi oppia, Sivonen miettii.

Sivonen kertoo piirtäneensä niin kauan kuin kynä on pysynyt kädessä. Ennen korona-aikaa kommentoivaa kirjaansa hän on piirtänyt havainnollistavaa oppimateriaalia, esimerkiksi verbien aikamuotoihin liittyviä kuvia.

Tällä hetkellä Sivonen on vanhempainvapaalla, sillä perheen toinen lapsi syntyi elokuussa. Hän ei kuitenkaan kuvita vauva-arkea. Silloin kun kädet ovat hetken vapaana, hän piirtää lisää opetuskuvia.

– Opettaminen on minulle intohimo. Olen aina pitänyt opettajan työtä mainettaan rikkaampana ja monipuolisena. Halusin tuoda kirjassa esiin niin opettajan työn mahdollisuudet kuin mahdottomuudet, Sivonen sanoo.

Niina Sivonen palaa luokanopettajaksi Lähderannan kouluun elokuussa 2021. Perhe asuu nykyään Vantaalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut