Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa juostaan virtuaalinen MM-kisa, joka käynnistyy samaan aikaan 20 maassa

Nuuksio Backyard Ultran kaksi kertaa järjestäneet Mikael ja Sari Heerman pistävät nyt pystyyn Backyardin MM-kilpailut kotikulmillaan Siikajärvellä. Tässä virtuaalisessa kisassa taistellaan henkilökohtaisista ja maajoukkueiden välisistä sijoituksista.

– Vallitsevan korona-tilanteen takia kilpailua ei voida järjestää normaaliin tapaan Tenneseessä. Tämän kilpailun johtaja Lazarus Lake on pyytänyt muita Backyard-kilpailujen järjestäjiä ympäri maailman järjestämään samaan aikaan vastaavan kilpailun kunkin maan kovimpien ultraajien kesken, Mikael Heerman selvittää.

Kilpailu käynnistyy samaan aikaan kaikkiaan 20 maassa. Mukana on maita eri puolilta maailmaa.

– Jenkeissä kello on 7 aamulla, meillä iltapäivällä kello 15 ja Hongkongissa on iltamyöhä, Heerman jatkaa.

Heermanit ovat valinneet Suomea edustavan 15 hengen maajoukkueen. Siinä ovat mukana muun muassa tämän ja viime vuoden Nuuksio Backyard Ultran voittajat ja kakkoset.

Backyard-kilpailuissa naiset ja miehet kilpailevat samassa sarjassa.

– Mitä pidempiä kilpailut ovat olleet, sitä tasaväkisempiä naiset ja miehet ovat.

Maajoukkueessa on aiemmin tämän tyyppisiin kisoihin osallistuneita sekä heitä, joiden Heermanit tietävän olevan kovakuntoisia. Matkaan lähtijöistä kolme on naista.

Backyard-kilpailussa lähdetään aina tasatunnein. Jokaisen tunnin aikana tulee selvittää 6,7 kilometrin mittainen reitti.

– Tässä ei kilpailla nopeudesta vaan sitkeydestä. Koko ajan on pystyttävä suorittamaan eikä yhtään notkahdusta saa tulla. Pitkiin huoltotaukoihin ei ole varaa, koska joka tunti on lähdettävä liikkeelle.

Virtuaalisessa MM-kilpailuissa ei ole mitään sääntöä reitin korkeuseroista tai alustasta. Heermanit ovat tehneet suomalaisille helpon radan, jossa ei ole korkeuseroja. Sen pohja on hiekkatietä ja asvalttia.

– Vaativissakin maastoissa on tehty kovia tuloksia, reitinlaatijat tietävät.

Kilpailu jatkuu niin kauan kuin juoksijoita riittää. Voittaja on hän kilpailija, joka on kiertänyt yhden kierroksen muita enemmän.

– Joukkueena Suomella on hyvät mahdollisuudet pärjätä. Meillä on täysi joukkue, jota ei ole kaikilla. Lisäksi joukkueemme on tasainen. Kasassa on kova porukka, kilpailunjohtaja Mikael Heerman arvioi.

Henkilökohtaisessa kilpaluissa menestys ei ole hänen mukaansa niin todennäköistä.

Heerman veikkaa, että kilpailu kestää heidän takapihansa lähistöllä lauantain kello 15:sta vähintään maanantain puoleen päivään tai iltapäivään. Se tarkoittaisi 45–48 tuntia.

– Mikä on univelan vaikutus, jota väistämättä tulee. Lähdön hetkellä meillä on oltu jo pitkään hereillä, Mikael Heerman muistuttaa.

Omasta kokemuksestaan hän tietää, että konsepti on raadollinen.

Edelleen aktiivinen ultrajuoksija haluaa järjestää kilpailuja muille, koska on itse saanut osallistua lukuisiin tapahtumiin.

– Barkleyn maratonille haluan vielä kerran. Tänä syksynä minun piti kilpailla ulkomailla, mutta korona tuli. Ensi vuoden kilpailukalenterikaan ei ole tiedossa.

Heerman innostui yli maratonin mittaisista juoksuista vuonna 2003.

Big’s Backyard Satellite MM Race toteutetaan aitona takapihakisana kilpailujärjestäjän kotona ja kotimaastoissa. Suomessa kilpailukeskuksen osoite on Heinästie 42 ja lähtö lauantaina 17. lokakuuta kello 15.

– Kannustus on tervetullutta turvavälit ja muut koronan vaatimat toimet huomioiden, järjestävät vinkkaavat.