Korona-aika on perunutkin lapsiperheiden eroaikeita – jonotusaika Espoon lastenvalvojille on 2–4 kuukautta

Perheet: Elatusmaksupulmat näkyvät lastenvalvojille tulevissa yhteydenotoissa.

– Osassa perheitä kevään erikoinen ajanjakso etätöineen ja -kouluineen on saattanut vahvistaa parisuhdetta ja lisätä perheen sisäistä yhtenäisyyden tuntua. Osalla ajanjakso on vaikuttanut päinvastoin, summaa Espoon johtava lastenvalvoja Hanna Pantsu.

Pantsun mukaan lastenvalvonnan kysynnän perusteella ei kuitenkaan ainakaan vielä voi sanoa korona-ajan lisänneen eroja. Joitain pareja aika tuntuu jopa lähentäneen uudelleen, Pantsu kertoo.

– Joitakin ajanvarausperuutuksia tuli keväällä ja alkukesällä eropäätöksen perumisen saatteella.

Suurin osa lastenvalvojien asiakasperheistä on erotilanteessa olevia vanhempia, joilla on tarve neuvotella lapsensa huoltoon, asumiseen, tapaamisiin tai elatukseen liittyvistä sopimuksista.

Korona-aika on tuonut eroperheiden arkeen uudenlaisia haasteita.

Espoon lastenvalvojilta on kysytty, voiko lapsen tapaamista toisen vanhemman kanssa olla järjestämättä korona-aikaan vedoten.

Koronan pelko ei ole peruste evätä tapaamista.

– Koronan pelko ei ole peruste evätä tapaamista, mutta oireisena tulisi kuitenkin ”toimia vastuullisesti”. Kannustamme sopimaan asiasta hyvässä hengessä, kertoo Espoon perheoikeudellisten palveluiden päällikkö Miia Kokko-Pekkola.

Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut asiasta, ja sen mukaan myös Espoossa ohjeistetaan.

Myös perheiden taloudelliset haasteet näkyvät nyt lastenvalvojien työssä. Viime kuukaudet ovat tuoneet monille lomautuksia tai jättäneet kokonaan työttömäksi. Yhteydenotot elatusmaksupulmissa ovat lisääntyneet.

– Muutospainetta sopimuksiin on kevään jälkeen havaittu, Pantsu kertoo.

Pantsu muistuttaa, ettei taloudellisen tilanteen heikkeneminen automaattisesti vähennä laskennallista elatusavun määrää, jos myös toisen vanhemman taloudellinen tilanne on heikentynyt, ja elatuskykyä kuitenkin jonkin verran on.

– Suosittelen kuitenkin soittamaan neuvontaamme, jos huolta asiassa on, ja tulottomuustilanteessa aina, hän sanoo.

Espoo otti korona-aikaan käyttöön elatusasioissa ilman ajanvarausta toimivan viikoittaisen Call in -palvelun, jotta elatusmuutosneuvottelut saataisiin nopeasti käsitellyiksi.

Myös isyyden vahvistamiseen liittyviä yhteydenottoja on kevään jälkeen tullut hieman normaalia enemmän. Yhteydenotot erityisesti jo hieman vanhempien lasten isyyden selvittämiseksi ovat lisääntyneet, Pantsu kertoo.

– Ennen nykyisen isyyslain voimaatuloa 1.1.2016 on äidin ollut mahdollista vastustaa isyyden selvittämistä vaikka mahdollinen isä olisikin ollut tiedossa. Joitakin tällä perusteella keskeytettyjä isyyden selvittämisiä on nyt avattu uudelleen.

– Koronan aiheuttama kriisiaika on siis saattanut vauhdittaa isyyden vahvistamisen loppuunsaattamisen toivetta joidenkin osalta.

Jonotusaika Espoossa kahdeksalle lastenvalvojalle on 2–4 kuukautta.

– On totta että palveluun pääsy on ruuhkainen. Vuosi 2020 ja erityisesti aika alkaen maaliskuusta eteenpäin on ollut kaikkialla poikkeuksellinen koronapandemian vuoksi, Kokko-Pekkola muistuttaa.

Ensiapua eroon

Eron ensiapupiste toimii maanantaisin kello 15–18 Matinkylässä Ison Omenan palvelutorilla.

Siellä lastenvalvoja ja eroauttamisen sosiaaliohjaaja sekä vaihtuvasti järjestöt, seurakunta ja oikeusaputoimisto auttavat perheitä yhdessä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut