Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

90-luvulla aloittanut espoolainen olutkeidas katoaa tutulta paikalta – "Aluksi kaikki puhuivat koko ajan, että se on hirveän syrjässä"

Ravintolat: The Gallows Bird lopettaa Niittykummussa loppuvuodesta.

Legendaarinen The Gallows Bird -olutravintola toimii vielä toistaiseksi tutulla paikallaan Merituulentien varrella Niittykummussa.

Samalla paikalla jo 1990-luvun alkupuolelta sijainneen olutkeitaan yrittäjät tähyilevät kuitenkin alueelta jo paikkaa mahdolliselle uudelle olutravintolalle.

– Kyllä kai sitä täytyisi vielä jotakin yrittää, kun ei tässä eläkkeellekään vielä pääse, The Gallows Birdin toinen yrittäjä Thomas Aschan, 58, naurahtaa.

Hän kertoo katselleensa ”puoliaktiivisesti” uusia tiloja ravintolan toisen yrittäjän eli vaimonsa Lea Rantalan kanssa. Ensisijainen toive olisi löytää sopiva uusi paikka Niittykummun alueelta.

– Vaikka tuo ei hirveästi pohjaudu kanta-asiakkaisiin, heitäkin on vuosien saatossa kertynyt. Sinänsä olisi turvallisempaa pysyä alueella, Aschan pohtii mahdollisen uuden olutravintolan sijaintia.

Toiveissa olisi tila mieluummin erillisestä rakennuksesta kuin ostoskeskuksesta.

Kyllä kai sitä täytyisi vielä jotakin yrittää.

– Mieluummin irrallinen talo, mutta Espoo tuppaa keskittämään toiminnot ostareille ja asemille. Ei tuollaisia hirveästi ole tyrkyllä, Aschan sanoo.

Mahdollisen uuden liikepaikan silmäilyn taustalla on se, että Niittykummun The Gallows Birdin nykyisenä liikepaikkana toimiva rakennus puretaan ja paikalle rakennetaan asuntoja.

Länsiväylän lukijaäänestyksissäkin menestystä niittänyt olutravintola lopettaa tällä tietoa loppuvuodesta. Vielä ei kuitenkaan ole tiedossa, milloin paikka on viimeistä päivää auki.

– Sitä tässä odotetaan, että nykyinen vuokraisäntä antaisi meille päivämäärän, Aschan kertoo.

The Gallows Bird aikoo pysyä sijoillaan Merituulentien varrella niin pitkään kuin mahdollista. Merituulentien varsi on Aschanin mukaan ollut melko hyvä paikka olutravintolalle, joka muuntui aikoinaan sporttibaarista olutpubiksi.

– Aluksi kaikki puhuivat koko ajan, että se on hirveän syrjässä. Tarkemmin ajateltuna, sehän on keskellä kaikkea, kun siinä on pysäkit edessä ja tämä Merituulentie siinä, pohtii olutkulttuurin hyväksi tehdystä työstä Olutliiton Hyvä Tuomas -tittelillä vuonna 2010 palkittu Aschan.

Hän on nähnyt espoolaisen olutkulttuurin muutoksen.

– Hurjin muutos on ollut tietysti se, että Espoossa on vihdoinkin panimoita.

Vaikka paikkaa mahdolliselle uudelle olutravintolalle ei The Gallows Birdin lopettamiseen mennessä löytyisikään, ei Thomas Aschanin ja Lea Rantalan kädenjälki häviä Espoon olutravintolamaisemasta.

Niittykummun The Gallows Birdin lisäksi pariskunta omistaa Matinkylän Isossa Omenassa toimivan Captain Corvus -nimisen olutravintolan. Lisäksi he ovat osaomistajina Tapiolan Ainoassa sijaitsevassa Gallows Bird brew-pubissa.

Korona on iskenyt tänä vuonna voimalla ravintola-alaan. Vaikutukset ovat Aschanin mukaan tuntuneet myös heillä.

– Kyllähän se näkyy. Vaikka lähiöissä on kuulemma helpompaa kuin Helsingin ytimessä, niin ei se samanlaista ole, Thomas Aschan sanoo.

Hän pitää olutravintoloiden näkymiä silti periaatteessa hyvinä.

– Ihminen on sosiaalinen eläin, ja hyvä olut on hyvä motiivi tulla seurustelemaan, Aschan sanoo.

– Pubia aina tarvitaan, ja koronakin hiipuu tästä jonain päivänä pois, hän lisää.

The Gallows Birdin sulkeutumisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.