Vakava vammautuminen saa yrittäjäpariskunnan luopumaan Rehndahlin kotieläinpihasta – "Haikea juttu. Vaikka tämä on upea elämäntapa, tämä vaatii kaksi tervettä ihmistä"

Muutos: Rehndahlin yrittäjäpariskunta toivoo, että paikalle löytyisi jatkaja.

Rehndahlin kotieläinpihalla Kirkkonummella asustelee noin 60 kotieläintä. – Olen kasvanut hevosten ja muiden eläinten parissa. Ne ovat osa elämää ja tulevat olemaan tämänkin jälkeen, mutta eivät ehkä näin isossa mittakaavassa, sanoo pihaa puolisonsa Joonas Valkaman kanssa pyörittävä Linda Helske. Päivi Tuovinen

Sirkku Aalto

Ankat saapuvat eloisasti kaakattaen luokse Rehndahlin kotieläinpihalla Kirkkonummella. Dalai-laama sen sijaan tuntuu aavistavan, että ilmassa on jotakin outoa.

Tapojensa vastaisesti Dalai ei ryntääkään heti aitauksen reunaan tutkimaan vieraita tai kotieläinpihaa pyörittävää pariskuntaa Linda Helskettä ja Joonas Valkamaa. Sen sijaan se jää seisomaan etäisyyden päähän aitauksessa olevalle kivelle.

– Yleensä kun tulen aitaukselle, Dalai juoksee vastaan, Valkama kertoo.

Vaistoaako Dalai, että sen ympärillä puhaltavat muutoksen tuulet?

Rehndahlin kotieläinpihan yrittäjäpariskunta on nimittäin luopumassa pihasta. Myynti-ilmoitusta ei ole vielä tehty, mutta tiluksilla on jo käynyt kiinteistönvälittäjiä.

– Tämä on haikea juttu, Linda Helske sanoo.

Kehosta huolen pitäminen on täysipäiväinen työ.

– Vaikka tämä on upea elämäntapa, tämä vaatii kaksi tervettä ihmistä.

Kotieläinpihan pito on viime vuosina käynyt pariskunnalle raskaaksi. Sirkustaiteilijanakin työskennellyt Helske vammautui pahasti elokuussa 2018.

– Treenasin tuossa meidän pihallamme. Valjaat oli kiinnitetty virheellisesti, ja tulin niskoilleni alas kuudesta metristä, Helske kertoo.

Putoaminen johti selkäydinvammaan, jonka seurauksena Helske liikkuu nykyisin pyörätuolilla. Vamma on vaikeuttanut kotieläinpihan arjen pyörittämistä, sillä pihan työt ovat monin paikoin fyysisiä.

– Hallinnollinen puoli on kokonaan minulla. Mutta kyllähän se riipaisee kulkea tuolla pihalla, kun ei pysty tarttumaan talikkoon, Helske sanoo.

Pihan fyysisistä töistä, kuten eläinten aitausten siivoamisesta, vesien vaihdosta ja ruokinnasta vastaavat puoliso Joonas Valkama ja yksi työntekijä. Heidän kontollaan ovat myös nopeaa reagointia vaativat tilanteet, kuten puuttuminen vapaana olevan eläimen kiellettyihin puuhiin.

– Vaikka näen sen, en voi syöksyä sinne niin kuin ennen, Linda Helske sanoo.

Lisäksi kotieläinpihan asioiden hoito vie Helskeeltä niin paljon voimia, että niitä ei enää tahdo jäädä kuntoutumiseen.

– Kehosta huolen pitäminen on täysipäiväinen työ, Helske sanoo.

Kiirettä pitää myös Joonas Valkamalla, sillä hän opiskelee kotieläinpihan pyörittämisen ohessa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoa.

Linda Helskeestä, 34, tuli Rehndahlin kotieläinpihan omistaja keväällä 2015. Hän astui kotieläinpihan emännän saappaisiin edellisen omistajan kuoltua vuonna 2014.

Joonas Valkama, 32, tuli mukaan toimintaan vuonna 2017 melko pian sen jälkeen, kun pariskunta oli alkanut seurustella.

Pariskunta toivoo, että kotieläinpihalle löytyisi jälleen jatkaja.

Hilantien varressa sijaitsevan kotieläinpihan tilukset ovat kooltaan noin seitsemän hehtaaria, ja siellä asustaa yhteensä noin 60 kotieläintä. Laaman ja ankkojen lisäksi pihan asukkaisiin kuuluu muun muassa alpakoita, vuohia, lampaita, kanoja sekä pihalla löntystelevä minipossu Madeleine.

– Jos käy niin, että joku haluaa vain kiinteistöt ja maan, niin lähdemme etsimään eläimille hyviä koteja, Helske sanoo.

Aivan kaikista eläimistä pariskunta ei tosin aio luopua. Esimerkiksi portugalinvesikoiran Raidan ja Helskeen kasvattiponin Myyn he aikovat pitää.

Kotieläinpihan toiminta jatkuu tavalliseen tapaan, kunnes jatkaja tai ostaja löytyy.

Pariskunta ei ole suunnitellut tarkasti, mitä he aikovat tehdä kotieläinpihasta luopumisen jälkeen.

– Hetki varmaan vain ihmetellään. Tämä jättää tosi ison aukon meidän molempien elämään, Helske sanoo.

Kotieläinpihan pyörittäminen on sitonut heidät vahvasti aloilleen, sillä eläimet vaativat jatkuvaa paikalla olemista.

– Tulevaisuus ei ole huolettanut meitä vielä hirveästi. Aika tässä hetkessä mennään päivä kerrallaan. Nyt me olemme vielä tässä, Joonas Valkama sanoo.

Hän voisi valmistumisensa jälkeen työskennellä esimerkiksi sosiaaliohjaajana. Linda Helske puolestaan aikoo tulevaisuudessa keskittyä ainakin kuntoutumiseen.

Toiveissa olisi myös matkustella, kun koronatilanne sen jälleen sallii.

Pariskunta saattaa asua Kirkkonummella myös tulevaisuudessa, sillä he ovat haaveilleet kodista Veikkolassa.

– Tuntuisi ihanalta, kun siinä olisi luonto lähellä ja tosi hyvä kyläyhteisö, Helske sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut