Espoolainen nanoteknologiaa hyödyntävä Picosun sai valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon – tekniikkaa hyödynnetään muun muassa älypuhelimien ja tietokoneiden näytöillä

Kustaa Poutiainen (kuvassa) ja Sven Lindfors herättivät vuonna 2004 henkiin Lindforsin pöytälaatikkoyrityksen Picosunin, joka palkittiin nyt valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Handout

Espoolainen nanoteknologiayritys Picosun Oy on saanut valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Tunnustus myönnettiin lauantaina Suomen Yrittäjien liittokokouksessa Jyväskylässä.

Muut valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saajat ovat Kuljetusliike Ville Silvasti Uuraisista, Sinituote sekä muotitalo By Pia's.

Picosun valmistaa ALD- eli atomikerroskasvatuslaitteita. Picosunin teknologia mahdollistaa esimerkiksi älypuhelimien ja tietokoneiden kirkkaat ja tarkat näytöt.

– Kun asiakkaina ovat maailman parhaat yritykset, joiden menestys riippuu meidän valmistamistamme koneista, on meihin kohdistuva paine jopa kohtuuton. Mutta pidän sitä myös hyvänä asiana. Kun me pystymme palvelemaan näitä asiakkaita, me pystymme palvelemaan ketä tahansa, Picosunin hallituksen puheenjohtaja Kustaa Poutiainen sanoo tiedotteessa.

Yritys perustettiin vuonna 1996, mutta toiminta alkoi vuonna 2004. Sven Lindfors oli suunnitellut ALD-reaktoreita tekniikan tohtori Tuomo Suntolan kanssa. Pöytälaatikosta herätettiin henkiin Picosun, jota Kustaa Poutiainen lähti rahoittamaan ja myös vetämään.

Vuonna 2017 71-vuotiaana kuollutta Lindforsia kuvailtiin Helsingin Sanomissa julkaistussa muistokirjoituksessa muun muassa "tarkkasilmäiseksi prosessin tuntijaksi ja erinomaiseksi laitesuunnittelijaksi, joka ei pysähtynyt yllättäviinkään ongelmiin, vaan keksi ratkaisut pettämättömällä käytännön silmällään ja kokeilijan asenteellaan".

Samassa muistokirjoituksessa kerrottiin Lindforsilla olleen "merkittävä rooli nykyisen elektroniikkateollisuuden mahdollistavan atomikerroskasvatusteknologian (ALD) kehittämisessä teolliseksi tuotantotekniikaksi".

Nykyisin Picosunilla on Suomen emoyhtiön lisäksi tytäryhtiöt Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa, Kiinassa, Etelä-Koreassa, Singaporessa ja Taiwanissa sekä toimistot Intiassa ja Ranskassa. Otaniemessä pääkonttoriaan pitävän yhtiön toimitusjohtaja on Jussi Rautee. Liikevaihto on 20 miljoonaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut