Vihreät ja SDP ottivat valtuustossa yhteen Espoon sopeutusohjelmasta

Espoon kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana pitää veroprosentin 18:ssa. Ella Kajaste

Paavo Rantalainen

Espoon valtuusto sai maanantai-iltana päätettyä pitkien puheiden jälkeen lähivuosien säästötavoitteet ja ensi vuoden verot.

Sinänsä asiat oli sovittu jo ennakkoon, sillä suurin osa valtuustoa oli mukana neuvottelusopimuksessa, jolla seuraavan viiden vuoden taloudenpitoa linjataan.

Ohjelma kulkee nimellä tuottavuus- ja sopeutusohjelma, mutta sisällöltään se merkitsee myös säästöjä, jotka jäävät vielä yksityiskohtina lukujen taakse.

Sopeutusneuvotteluista jättäytyivät viime metreillä sivuun vihreät ja vasemmistoliitto, joilla oli valtuustossa vielä ehdolla oma ohjelmansa.

Maanantaina käytiin iltamyöhällä kipakkaakin sananvaihtoa erityisesti vihreiden ja sosiaalidemokraattien välillä vastuullisuudesta ja siitä millaisia säästöjä on lähivuosina tiedossa.

Vihreät ovat nostaneet uhkakuviksi sovitussa sopeutusohjelmassa muun muassa sen, että lähikoulut ja pienet kirjastot lakkautetaan.

Sopeutusohjelman takana olevat ryhmät toistelivat useaan kertaan, että mistään yksityiskohdista esimerkiksi koulujen lakkautuksissa ei ole sovittu ja kirjastojen toimintaan palataan kirjastoverkkoselvityksen jälkeen.

Vihreiden mukaan kirjastojen ja koulujen karsintaa joudutaan väkisin tekemään, koska määrärahoja ollaan leikkaamassa.

Valtuuston hyväksymää sopeutusohjelmaa täydennettiin vielä Karatalon toimintaa koskevalla kirjauksella.

Sen mukaan Karatalon toiminta jatkuu, mutta yhdistysvetoisesti.

Karatalon tulevaisuus on keskusteluttanut viime päivinä monia.

Valtuusto äänesti sopeutusohjelmasta ja ensi vuoden veroista. Vihreiden ja vasemmistoliiton oma esitys sopeutustoimista hävisi äänestyksessä luvuin 20–55.

Samansuuntainen äänestystulos oli myös ensi vuoden veroista. Vihreät ja vasemmistoliitto esittivät 0,25 prosenttiyksikön korotusta Espoon veroprosenttiin, mutta valtuusto päätti pitää veron ennallaan 18 prosentissa.

Sen sijaan kiinteistöveroja nostetaan. Yleinen kiinteistövero nousee tasan 1 prosenttiin. Yleistä kiinteistöveroa sovelletaan muun muassa maapohjaan ja teollisuusrakennuksiin. Vakituiseen asumiseen kuten omakotitaloihin ei tule veronkorotusta, vaan veroprosentti pysyy 0,41:ssä.

Vapaa-ajanasunnoille ja muuhun kuin vakituiseen asumiseen käytettäville rakennuksille tarkoitettu vero nousee 1,00 prosenttiin.

Valtuuston hyväksymässä sopeutus- ja tuottavuusohjelmassa tavoitellaan käyttötalouden kasvun leikkaamista vuositasolla lähes 150 miljoonalla eurolla vuoteen 2025 mennessä ja investointitason pudottamista kymmenellä prosentilla.

Espoon taloudesta ja säästöistä saadaan enemmän konkretiaa ja yksityiskohtia ensi viikolla, kun kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä esittelee ensi vuoden talousarvioehdotuksensa 29. lokakuuta.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut