Länsi-Uudenmaan poliisi on huolestunut vanhuksista, joiden ajokyky on heikentynyt – ”Herra oli matkalla Helsingistä Kotkaan ja pysäytettiin Kirkkonummella”

Poliisi muistuttaa ikääntymisen tuomista riskeistä kuljettajalle. Ajokortista luopuminen ei kuitenkaan ole kokemusten mukaan monelle helppoa ja sitä pitkitetään.

Komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista on huolestunut vanhuksista, jotka heikentyneestä ajokyvystä huolimatta jatkavat auton ratissa hyvinkin pitkään.

– On ymmärrettävää, että ajokortista luopuminen on kova paikka, sillä autoilu mahdollistaa itsenäisen liikkumisen ja asioiden hoitamisen. Liikenneturvallisuuden näkökulmasta on kuitenkin vaarallista, jos reaktiot ovat hitaat, eikä ympäristön tarkkailu enää onnistu, Kantola sanoo poliisin tiedotteessa.

Poliisi on tavannut liikenteessä vanhuksia, joiden ajokyky on heikentynyt selvästi..

– Kerran partiomme pysäytti epäilyttävällä tavalla liikkuneen auton, jossa tuulilasin pyyhkijät olivat päällä kuivasta säästä huolimatta. Pitivät vielä melko narskuvaa ääntä. Kuljettaja oli vanhempi herra, joka kertoi olevansa matkalla Helsingistä Kotkaan. Pysäytys kuitenkin tapahtui Kirkkonummella keula länteen päin eli silmin nähden heikentyneen ajokyvyn lisäksi myös suunta oli aivan hukassa, Kantola muistelee tiedotteessa.

Kantola muistuttaa, että ikääntymisen myötä reaktiokyky hidastuu ja näkökyky ja -kenttä sekä kuulo voivat heikentyä. Pääkään ei käänny enää entiseen malliin havaintojen tekemiseksi.

Yhdessä nämä ja muut ikääntymisen merkit aiheuttavat riskin autolla liikkeellä olevalle vanhukselle ja kanssakulkijoille.

Kantolan kokemuksen mukaan osa miehistä kokee, että ajokortti on miehen mitta.

Naisten kohdalla ajamisesta luopuminen tapahtuu useimmiten omasta tahdosta.

Siinä, missä osalle ajokortista luopuminen on kova paikka, voi kortin ripustaminen naulaan olla myös helpotus.

− Yhdelle "papalle" oli helpotus, kun poliisi pysäytti hänet liikenteessä ja otti kortin pois. Pappa kertoi puolisonsa vaatineen häntä edelleen ajamaan, vaikka omasta mielestään hän ei enää kokenut pystyvänsä ajamaan turvallisesti, Kantola kertoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut