Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere on antanut lakisääteisen asiakasmaksualennuksen köyhälle 750 kertaa, Helsinki 183 – USU: Sote-maksujen alentamisessa isot erot

Suomen suurimpien kaupunkien välillä on isoja eroja siinä, miten ne huojentavat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja vähävaraisille, kertoo Uutissuomalainen.

Esimerkiksi Helsinki on alentanut tai jättänyt perimättä asiakasmaksuja tänä vuonna 183 kertaa, mutta asukasluvultaan pienempi Tampere arvionsa mukaan jo 750 kertaa. Tampereella on 230 000 asukasta, Helsingissä 650 000.

Uutissuomalaisen sähköpostikyselyyn sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksukäytännöistä vastasivat Suomen 15 suurimmasta kaupungista kaikki muut paitsi Turku ja Pori.

Laki velvoittaa kuntia olemaan perimättä tai alentamaan tiettyjä maksuja, jos kuntalaisella ei ole niihin varaa. Velvoite koskee sosiaalihuollon maksuja ja terveydenhuollossa maksukyvyn mukaan määräytyviä maksuja. Tulojen mukaan määräytyy esimerkiksi säännöllisen kotihoidon hinta.

Hallituksen esitys uudeksi asiakasmaksulaiksi annettiin eduskunnalle syyskuussa. Lakia ollaan uudistamassa niin, että maksun huojentaminen olisi ensisijaista toimeentulotukeen nähden. Lisäksi kunta tai kuntayhtymä olisi jatkossa velvollinen antamaan asiakkaalle tietoa maksun alentamisen tai perimättä jättämisen mahdollisuudesta.

Terveydenhuollon tasamaksuista alennusta tai vapautusta ei saa Espoossa, Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Vantaalla. Tosin Helsinki ei peri maksua perusterveydenhuollon lääkärikäynneistä, jotka ovat yksi esimerkki tasamaksuista.