THL:n jätevesitutkimukset osoittavat, että huumeiden käytössä on ollut ajallista ja alueellista vaihtelua kuluvan vuoden aikana. Kaikkiaan väestötason huumeiden käytön kasvu jatkunee myös tänä vuonna pidempiaikaisen kehityssuunnan mukaisesti. Amfetamiinia käytetään Suomessa nyt enemmän kuin koskaan aiemmin, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteessa.
Huumeiden käyttöä tutkittiin jätevesistä maaliskuussa ja loppukeväästä laajemmin kuin kertaakaan aiemmin eli yhteensä 27 jätevedenpuhdistamon alueella. Lisäksi huumeiden käyttöä on seurattu Helsingin, Tampereen, Turun, Kuopion ja Oulun alueilla viikoittaisessa seurannassa keväästä alkaen.
Amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö oli maaliskuussa kerättyjen näytteiden perusteella usealla paikkakunnalla ennätyslukemissa. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa, Vaasassa ja Kemissä havaittiin selvä piikki näiden huumeiden kokonaiskäyttömäärissä.
– Amfetamiini on jo pitkään ollut keskeinen käytetty huumausaine kaikkialla Suomessa. Sen rooli on merkittävä arvioitaessa huumausaineista yleisesti aiheutuvia haittoja ja lieveilmiöitä, sanoo THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar tiedotteessa.
Myös kokaiinin käyttö on edelleen ennätyksellisellä tasolla, mutta sen käytön kasvu on tasaantunut parin viime vuoden aikana. Vuodesta 2012 vuoteen 2020 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut Suomessa. Viiden jätevedenpuhdistamon viikkoseurannassa havaittiin, että kokaiinin käyttö yleistyi kesällä hieman eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa Helsingissä, Tampereella ja Turussa.
– Kokaiinin käyttö painottuu edelleen voimakkaasti pääkaupunkiseudulle. Tamperetta pohjoisemmassa Suomessa kokaiinin käyttö on hyvin vähäistä ja satunnaista, Gunnar jatkaa.
Ekstaasia eli MDMA:ta käytetään kaikkialla Suomessa, mutta suuria muutoksia käyttömäärissä ei ole tapahtunut. Metamfetamiinia käytetään tällä hetkellä Suomessa hyvin vähän.
Käyttötrendien alueelliset erot koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen aikana havaittiin etenkin loppukevään näytekeräyksessä, jossa aineiden käyttö laski osassa tutkimuskaupunkeja selvästi. Kuitenkin esimerkiksi Helsingin alueella loppukevään muutokset jäivät vähäisiksi.
– Stimulanttihuumeiden eli amfetamiinin, metamfetamiinin ja kokaiinin yhteenlaskettu käyttö väheni kaikissa Pohjois-Suomen kaupungeissa – Rovaniemellä ja Oulussa jopa alle vuonna 2018 mitattujen tasojen. Samoin Ahvenanmaalla Maarianhaminassa käyttö väheni todella paljon. Tähän ovat mahdollisesti vaikuttaneet sekä matkailun rajoitukset että ylipäänsä huumeiden saatavuuteen vaikuttaneet seikat, sanoo tiedotteessa kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:stä.
Suomessa huumeiden ongelmakäytössä yleisintä uudempaa huumausainetta alfa-PVP:tä todettiin säännönmukaisesti ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä Vihdin Nummelan puhdistamon alueella. 2010-luvun vaihteessa yleisesti käytettyä muuntohuume MDPV:tä ei puolestaan todettu tämän vuoden näytteissä missään Suomessa.