Kasbono-yrityksen perintäkirjeistä tulvii kiihtyvällä tahdilla valituksia kuluttajaneuvontaan – Toimi näin, jos saat epäselvän perintäkirjeen

Kuluttajaneuvontaan tulvii kiihtyvällä tahdilla yhteydenottoja Kasbono-yrityksen lähettämistä epäselvistä perintäkirjeistä. Syksyn aikana kirjeitä on kertynyt jo yli neljäsataa, tiedottaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

Kasbonolla ei ole lupaa lähettää perintäkirjeitä, sillä aluehallintovirasto (avi) hylkäsi sen hakemuksen perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin. Lain mukaan vapaaehtoista velan perintää saa harjoittaa, eli esimerkiksi lähettää maksuvaatimuksia, vain avin rekisteriin hyväksymä toimija.

Kasbono ilmoitti avin päätöksen jälkeen lopettavansa vapaaehtoisen perinnän, mutta jatkavansa oikeudellista perintää eli perintää tuomioistuimen tai ulosoton kautta. Oikeudellinen perintä ei vaadi rekisteröintiä.

Saitko perintäkirjeen tältä yritykseltä? Lupaviranomainen: yritys ei täytä edellytyksiä

Kuluttajaneuvontaan yhteyttä ottaneet ovat saaneet Kasbonolta kirjeen, jossa yritys on ilmoittanut ostaneensa henkilön kauan sitten syntyneen velan alkuperäiseltä velkojalta.

Osassa kirjeistä Kasbono vaatii vain velan aiemmasta perinnästä aiheutuneita perintäkuluja eikä varsinaista alkuperäistä velkaa. Monet kirjeiden saajista kuitenkin pitävät kirjeen vaatimuksia perusteettomina tai epäselvinä.

KKV:n mukaan Kasbonon lähettämistä kirjeistä on voinut saada käsityksen, että kyse olisi oikeudellisesta perinnästä tai sen kuluista, vaikka kyseessä on ollut vapaaehtoinen perintä.

Aluehallintovirasto kertoi jo elokuussa saaneensa lukuisia tiedusteluita Kasbonon epäselvistä perintäkirjeistä. Tuolloin myös KKV antoi ohjeita näitä kirjeitä saaneille.

Nyt KKV on päivittänyt ohjeet. Lue ohjeet tämän jutun faktalaatikosta tai pidempänä versiona KKV:n tiedotteesta.

Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"

Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa

Ohje

Toimi näin, jos sait perintäkirjeen Kasbonolta

Näin KKV ohjeistaa toimimaan:

Jos sait perintäkirjeen 2. lokakuuta jälkeen, ilmoita siitä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Jos sait kirjeen viimeistään 1. lokakuuta ja katsot, että perintäkirjeessä vaaditun velan aiheellisuuteen, vanhentumiseen tai vaadittujen perintäkulujen kohtuullisuuteen liittyy epäselvyyksiä, voit pyytää selvityksen Kasbonolta.

Selvityksessä velallisella on oikeus saada selvityksessä muun muassa seuraavat asiakirjat ja tiedot: velkakirja, tilaussopimus tai muu velan perusteena oleva asiakirja tieto velan vanhentumisen katkaisemisesta, esimerkiksi milloin perintäkirjeet on lähetetty ja mihin osoitteeseen erittely vaadituista perintäkuluista selvitys velan lyhennyksistä.

Jos Kasbono vie asian oikeudelliseen perintään ja pidät vaatimuksia perusteettomina, ilmoita Kasbonolle ja tuomioistuimelle heti haasteen saatuasi, että kiistät vaatimukset. Tee ilmoitus kirjallisesti. Kun olet saanut haastekirjeen, kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä oikeusaputoimistoon tai yksityiseen avustajaan, joka voi avustaa haasteeseen vastaamisessa. Jos et reagoi haasteeseen siinä ohjeistetulla tavalla, tuomioistuin määrää sinut maksamaan koko haasteessa mainitun määrän. Huomioi, että asian riitauttaminen tuomioistuimessa sisältää kuluriskin.

Jos Kasbonon vaatimus on mielestäsi kokonaan tai osittain aiheeton, voit riitauttaa sen. Riitauttaminen on mahdollista myös esimerkiksi silloin, jos velka on vanhentunut tai perintäkulut ovat kohtuuttomia. Tee riitautus Kasbonolle kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostilla, ja perustele viestissä, miksi pidät vaatimusta aiheettomana.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut