Sote imuroi suurilta kaupungeilta – "Malli jättäisi velat meille samalla kun suuri osa tuloista otettaisiin pois"

Uhka: Tulonsiirto maakuntiin vaarantaa kasvukaupunkien kyvyn investoida.

Jukka Mäkelä, Juha Tuominen, Jan Vapaavuori sekä Lauri Lyly suhtautuvat kriittisesti sote-uudistukseen. kuvakollaasi ESM arkisto ja pressikuvat

Jukka Hämäläinen

Tuoreiden laskelmien mukaan Espoo menettäisi sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveysmenojen rahoituksesta hieman alle 50 miljoonaa euroa.

– Se tarkoittaa, että hallituksen mielestä palvelut järjestetään täällä nyt liian hyvin. Niitä pitäisi leikata siirtymätasauksen enimmäismäärillä ja siirtää resurssit muualle Suomeen, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok.) sanoo.

Helsinkiläisten osalta menetys olisi reilut 50 miljoonaa euroa.

– Vaikka summa on edellisistä laskelmista hieman pienentynyt, tämä merkitsisi edelleen kohtuullisen mittavaa säästötarvetta menetysten kattamiseksi, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoo.

Myös Tampereen demaripormestari Lauri Lyly on arvostellut voimakkaasti sote-uudistusta.

Jos omaksi sote-alueekseen jäävä Helsinki haluaa pitää sosiaali- ja terveyspalvelut entisellä tasolla, se voi joutua tinkimään muusta.

– Kuten uusista kouluista, päiväkodeista tai uusien asuinalueiden infrasta, Vapaavuori konkretisoi.

Uusien hyvinvointialueiden kustannukset on tarkoitus rahoittaa täysin kuntaveroa leikkaamalla. Se tarkoittaa, että Helsingin kunnallisvero putoaisi 18 prosenttiyksiköstä 4,74:ään.

– Pienenevällä määrällä tulisi kattaa kunnan vastuulle jäävät palvelut ja rahoittaa investoinnit. Yhtälö ei toimi, Vapaavuori toteaa.

Hän muistuttaa, että kaupunkien investointitarve ei ole vähenemässä sote-uudistuksen johdosta, vaikka rahoitus pienenee.

Mäkelä huomauttaa, että soten rahoitusmalli ei ota huomioon, että isot kaupungit ovat investoineet merkittävästi myös velkarahalla terveysinfraan ja -palveluihin.

– Kaikki kasvukaupungit ovat velkaantuneet, koska investoinnit pitää tehdä etupainotteisesti. Sote-malli jättäisi velat meille samalla kun suuri osa tuloista otettaisiin pois.

– Sote-malli kohtelee kaltoin tulevaisuuden kasvavia kaupunkeja. Ei jää keinoa, millä voisimme vastata tulevaisuuden investointitarpeisiin, Mäkelä sanoo.

Espoon kaupunginjohtaja on huolissaan myös kasvukaupunkien lainansaantimahdollisuuksista.

– Miten rahoittajat suhtautuvat siihen, että tulonmuodostuksemme muuttuu näin radikaalisti? Tähän asti vakavaraisuuttamme on pidetty hyvänä, mutta se on sidottu verotusoikeuteemme. Nyt sitä rajataan merkittävästi.

Vapaavuori tähdentää soten, kasvatuksen, koulutuksen ja kaavoituksen yhteyttä, jonka sosiaali- ja terveystoimen irti repiminen rikkoisi.

– Kaikki kunnan järjestämisvastuulla olevat palvelut on integroitu toisiinsa. Kun puhutaan esimerkiksi hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta, se edellyttää tiivistä yhteistyötä elinkeinopolitiikan, kaupunkisuunnittelun, sosiaali- ja terveyspolitiikan sekä työllisyyspalvelujen ja koulutuksen välillä.

– Tämä tarve korostuu suurissa kaupungeissa, joissa on muusta maasta poikkeavia tai mittaluokaltaan eri tyyppisiä haasteita.

Uusi hallintotaso on Vapaavuoresta väärä tapa lähestyä ongelmia, joita sote-mallilla yritetään ratkaista.

– On epätodennäköistä, että siten hillittäisiin kustannusten kasvua tai parannettaisiin palvelujen laatua ja saatavuutta. Ongelmia voisi korjata myös nykyjärjestelmää kehittämällä.

Vapaavuori ei halua arvioida, pystyvätkö suuret kaupungit kaatamaan sote kakkosen.

– Tavoite ei ole esityksen kaataminen, vaan sote-järjestelmän uudistaminen niin, että se aidosti johtaa palveluiden laadun ja saatavuuden parantumiseen sekä kustannusten kasvun hillintään. Nykyinen uudistusehdotus tuskin näitä tavoitteita täyttää, Vapaavuori muotoilee.

Fakta

21 hyvinvointialuetta

Suomeen aiotaan perustaa 21 sote-aluetta, joita kutsuttaisiin hyvinvointialueiksi. Hyvinvointialueen päättäjät valitaan aluevaaleilla.

Lisäksi Helsingin kaupunki vastaisi omana alueenaan sosiaali- ja terveyspalvelujensa tuottamisesta.

Helsingin sote-alueen valtuustona toimisi todennäköisesti kaupunginvaltuusto ja alueen budjetti saatetaan nivoa kaupungin talousarvioon. Näiden asioiden valmistelu on kuitenkin vielä kesken.

Hallituksen esitys eduskunnalle on tarkoitus antaa joulukuun alussa.

Hallitus on käynnistänyt myös valmistelun maakuntaveron käyttöönotosta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut