Viime vuonna syntynyt poika voi odottaa elävänsä 79,2-vuotiaaksi ja tyttö 84,5-vuotiaaksi – jos vedetään mutkat suoriksi. Tällaiset nimittäin ovat laskennalliset vauvojen eliniänodotteet Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan.
Molempien sukupuolten edustajien elinajanodote oli viime vuonna 0,3 vuotta pitempi kuin vuonna 2018 syntyneiden vauvojen.
Elinajanodote kuvaa tietyllä ajanjaksolla havaittua kuolleisuuden tasoa.
Sukupuolten välinen ero odotteessa on viime vuonna syntyneillä vauvoilla 5,4 vuotta.
Miehillä on siis vielä matkaa naisten elinajanodotteeseen, mutta ero on vuosien varrella pienentynyt. Suurimmillaan sukupuolten välinen ero oli 1970-luvun lopussa, jolloin se oli peräti 9 vuotta.
Viime vuonna 65-vuotiaiden miesten elinajanodote oli 18,5 vuotta ja samanikäisten naisten 22 vuotta. Vuoteen 1988 verrattuna 65-vuotiaiden miesten elinajanodote on pidentynyt 5 vuodella ja naisten 4,5 vuodella.
Se, miten pitkä elinajanodote on, vaihtelee paitsi sukupuolen, myös asuinpaikan ja äidinkielen mukaan.
Ruotsinkielisten vuonna 2019 syntyneiden poikien elinajanodote on 81 vuotta – yli kaksi vuotta pitempi kuin suomenkielisten poikien 78,7 vuotta. Tytöillä kieliryhmien välinen ero on pienempi, runsaan vuoden. Viime vuonna syntyneen ruotsinkielisen tytön elinajanodote on 85,4 vuotta ja suomenkielisen 84,3 vuotta.
Sekä miesten että naisten elinajanodote oli viime vuonna korkein kaupunkimaisissa kunnissa ja pienin maaseutumaisissa kunnissa. Pojilla eroa oli noin vuosi ja tytöillä 0,3 vuotta.
Maakuntien väliset erot elinajanodotteissa olivat suuremmat miehillä kuin naisilla. Ahvenanmaalla syntyneen pojan elinajanodote oli 3,9 vuotta pidempi kuin Pohjois-Karjalassa, jossa poikien elinajanodote oli lyhyin. Tytöillä ero maakuntien lyhyimmän ja pisimmän elinajanodotteen välillä oli 2,5 vuotta.