Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta saa ensi viikolla eteensä lukuvuoden 2021–2022 oppilaaksiottoa ennakoivat päätökset.
Kahdelle Pohjois-Espoossa sijaitsevalle pikkukoululle virkamiesesitys on tuomassa ikäviä uutisia: Pakankylän ja Nuuksion kouluihin ei seuraavana lukuvuonna perustettaisi lainkaan ensimmäisen luokan ryhmiä.
Perusteena on se, että ikäluokat alueella ovat pienet. Nuuksion koulun oppilaaksiottoalueella on esityksen mukaan neljä koulutulokasikään kuuluvaa lasta ja Pakankylän koulun alueella kolme.
Hyvin pienten ryhmien perustaminen ei virkamiesesityksen mukaan ole taloudellisesti tarkoituksenmukaista. Useammasta luokka-asteesta koostuva yhdysluokka on sekin esityksen mukaan hankala, jos oppilaita on hyvin vähän.
Nuuksion koulussa on 47 ja Pakankylän koulussa 67 oppilasta.
Pakankylässä esitys on jo ehtinyt herättää tyrmistystä. Kouluun on juuri valmistunut noin 3,6 miljoonan euron remontti. Lisäksi alueelle on vedetty kunnallistekniikkaa ja rakennettu pyörätie koulun tarpeita ajatellen. Oppilaat pääsivät palaamaan kouluunsa elokuussa kahden vuoden väistön jälkeen.
– Tuntuu todella harmilliselta, että ekaluokkalaisia ei tässä tilanteessa otettaisi omaan kouluun, sanoo Pakankylän koulun johtokunnan puheenjohtaja Lotta Ulvelin.
Ulvelin on huolissaan myös siitä, miten yhden ikäluokan puuttuminen vaikuttaisi koulun ja perheiden arkeen jatkossa.
– Yhden ikäluokan puuttuminen heikentää koulun toimintaedellytyksiä ja elinvoimaa ja vaikeuttaa perheen arkea, jos lapsia on eri kouluissa. Meidän ennakkotietojen mukaan ensi vuoden jälkeen tuleva ikäluokka on jälleen suuri, Ulvelin huomauttaa.
Pakankylän koulu on joutunut viime vuosina taistelemaan olemassaolostaan. Koulua oltiin lakkauttamassa kokonaan muutama vuosi sitten.
Ulvelin ei kuitenkaan halua lähteä arvailemaan tuoreen esityksen taustoja.
– Lautakunta on vuonna 2018 päättänyt, että Pakankylän koulu jatkaa toimintaansa. Ymmärrämme, että oma ryhmä pienelle määrälle oppilaita on kallis. Meillä on kuitenkin pitkät ja toimivat perinteet yhdysluokkaopetuksesta ja opettajat ovat sitoutuneet siihen, Ulvelin sanoo.
Joidenkin vanhempien keskuudessa esitys on ehtinyt herättää pelkoja siitä, että koulua oltaisiin jälleen ajamassa alas.
– Kyllä se vaikuttaa lakkautusuhalta, jos sanotaan, ettei ensimmäiselle luokalle oteta enää oppilaita, sanoo pakankyläläinen asukasaktiivi Susanna Cygnel.
Cygnel on taistellut koulun lakkautusta vastaan aiemminkin ja pitää uutta esitystä tyrmistyttävänä.
– Epävarmuus ja jatkuva tempoilu tulevaisuudesta vaikeuttaa koulun arkea. Onko nyt tosiaan niin, että näiden kahden koulun alasajolla pelastetaan Espoon talous, Cygnel ihmettelee.
Suomenkielisen opetuksen kehittämispäällikkö Juha Nurmi sanoo, että esityksessä on kyse vain ensi lukuvuoden oppilaaksiottoa koskevasta ratkaisusta eikä siinä oteta kantaa koulujen mahdolliseen lakkauttamiseen.
– Espoossa ensimmäisillä luokilla on yleensä ollut yli 20 oppilasta, joten siihen nähden nämä ovat melko pieniä. Ensi vuoden talousarvio näyttää haastavammalta kuin tämä vuosi, joten ryhmäkoot tulevat siksi lautakuntaan pohdittavaksi, Nurmi selvittää.
Espoossa ei ole Nurmen mukaan aiemmin tehty ratkaisua, jossa koulusta puuttuisi yksi ikäluokka. Pakankylän ja Nuuksion koulujen oppilaiden sijoittuminen muihin kouluihin ratkaistaisiin oppilaskohtaisesti.
– Nuuksiosta oppilaat luultavimmin menisivät Karhusuon kouluun. Pakankylän tilanne katsottaisiin oppilaskohtaisesti, Nurmi sanoo.
Lähikoulujen tulevaisuus on puhuttanut Espoossa tänä syksynä. Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kipakan keskustelun jälkeen vuosia 2020–2025 koskevan tuottavuus- ja sopeutusohjelman, jolla tavoitellaan 147 miljoonan euron säästöjä.
Ohjelmassa todetaan muun muassa, että perusopetuksen yksikkökokoja kasvatetaan ja perusopetuksen palveluverkkoa järkeistetään. Yksityiskohdista esimerkiksi koulujen osalta ei kuitenkaan ole vielä sovittu.
Lue myös: Pohjois-Espoossa taistellaan kyläkoulusta – lakkautus uhkaa jo ensi syksynä
Muokattu 23.10.2020 kello 17.05 Nuuksion koulun oppilasmäärä.