Talkoolaiset purkivat Nuuksiosta peräti 350 laitonta tulipaikkaa – "Löytyy hienoilta maisemapaikoilta kuten kallioilta ja vesistöjen ääreltä"

Nuuksion kansallispuistosta purettiin lauantaina noin 350 laitonta tulipaikkaa. Asialla olivat talkoolaiset, jotka työskentelivät yli 30 ryhmässä.

– Laittomia tulipaikkoja löytyy hienoilta maisemapaikoilta kuten kallioilta ja vesistöjen ääreltä. Osassa on pystynyt näkemään vuosienkin kerrostumaa, eli tulipaikka on ollut siellä jo kauan, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Joel Heino kertoo tiedotteessa.

– Tulipaikkojen purkaminen on tärkeää luonnon kulumisen minimoimiseksi. Laiton tulipaikka jopa kannustaa tekemään siihen uuden tulen, eikä ihmisille välttämättä ole edes selvää, että ne ovat laittomia. Siivoamisen jälkeen puistossa kävijät on helpompi ohjata luvallisiin paikkoihin, Heino jatkaa tiedotteessa.

Korona-ajan lisääntyneen retkeilyinnostuksen myötä myös laittomat nuotiopaikat lisääntyivät Nuuksiossa.

Metsähallitus pyysi heinäkuussa Nuuksion kansallispuiston kävijöitä ilmiantamaan laittomat tulipaikat sosiaaliseen karttapalveluun Retkikompassiin. Ilmoituksia laittomista tulipaikoista tuli reilut 240 kappaletta.

Luvattomiin tulipaikkoihin on liittynyt myös laitonta puiden kaatamista.

Lauantain talkoista vastasivat yhteistyössä WWF Suomi, Metsähallitus sekä Allergia-, iho- ja astmaliitto.

Talkooryhmät kiersivät omia reittejään, ja tarkoituksena oli purkaa kaikki Retkikompassi-karttapalveluun kesän aikana ilmoitetut laittomat tulipaikat ja muut vielä löytämättömät tulipaikat.

Nuotiopaikat

Tulentekoon tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Kansallispuistoissa tulenteko on sallittu merkityillä tulentekopaikoilla. Virallisilla tulipaikoilla on aina myös muita rakennelmia, kuten puuvaja ja kuivakäymälä.

Laiton tulipaikka on esimerkiksi vääriin paikkoihin kasattu nuotiorinki tai maahan palanut mustunut kohta, jossa on tulenteon jäänteitä. Laittomia tulipaikkoja ei myöskään löydy kartalta.

Lähde: Metsähallitus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut