Mennyt viikko toi Espooseen 135 koronatapausta lisää – tartuntojen jäljitykseen tulossa lisää väkeä

Espoossa oli maanantaihin mennessä todettu 1 697 testein varmistettua koronatartuntaa. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Sirkku Aalto

Espoon varmistettujen koronatapausten määrä hipoo jo 1 700:aa.

Maanantaihin mennessä Espoossa oli todettu kaikkiaan 1 697 laboratoriovarmistettua koronatapausta. Se on 135 tapausta enemmän kuin viikko sitten maanantaina.

– Me olemme siinä kiihtymisvaiheessa, mikä on aikaisemminkin todettu, Espoon perusturvajohtaja Juha Metso luonnehtii kaupungin koronatilannetta.

Tapausluvut ovat kumulatiivisia, eli määrissä näkyvät myös jo taudista parantuneet.

Espoon kaupunki tiedotti viime viikolla, että koronatilanteen kiihtymisvaiheen takia työikäisten ja senioreiden ohjatut sisäliikuntaryhmät on keskeytetty toistaiseksi. Metson mukaan koronarajoituksia ei haluta lisätä kevyin perustein.

– Varmasti niitä lisätään, jos tämä tilanne pahenisi tästä. Mutta nythän se on hiukan tasaantunut, Metso sanoo.

Koronatartuntojen jäljityksessä on syksyn mittaan ollut viiveitä Espoossa. Viiveet tartuntojen jäljityksessä on mainittu myös Espoon valmiusryhmän viime viikon keskiviikolle päivätyssä tilannekuvaraportissa.

– Olemme saamassa tänään kymmenen uutta työntekijää tartunnanjäljitykseen, joten tilanne varmaan kohentuu sen osalta, Metso arvioi maanantaina.

Marraskuun alusta lähtien jäljittäjiä pitäisi hänen mukaansa olla yhteensä 45.

Tartuntojen jäljityksen lisäksi myös koronatestiin pääsyn ja testituloksen saamisen nopeus ovat olleet syksyn aikana tapetilla. Tällä haavaa koronatestiin pääsee Metson mukaan vielä saman päivän aikana.

– Keskimääräinen odotusaika vastauksen saamiseen on 23 tuntia, kun tavoite oli 24 tuntia. Nyt on päästy tavoitteeseen tässä vastauksen kestossa, Metso sanoi maanantaina.

Espoossa sijaitsevissa hoivakodeissa, kotihoidossa ja vammaisten palveluissa koronatilanne on Metson mukaan rauhallinen. Viime viikolla vammaisten palveluissa oli Metson mukaan "pari tartuntaa".

– Se on myöskin hallinnassa. Siellä ei ole seurannut lisähuolia sen jälkeen, Metso sanoi maanantaina.

Perusturvajohtaja Metso muistuttaa, että haavoittuvassa asemassa olevia on edelleen tärkeää suojata tartunnoilta. Hän kehottaa ihmisiä kiinnittämään huomiota kokoontumisiin vapaa-ajalla ja perhepiirissä, sillä niistäkin on seurannut tartuntoja.

– Kun on joitakin vapaa-ajan ja perhepiirin kokoontumisia, niin vältettäisiin isompia tapaamisia eli ei yli 20 hengen, ja sekin on aika paljon, Metso sanoo.

Yksityistilaisuuksissakin on syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi turvaväleihin.

– Se ei suinkaan ole niin, että kun 20 henkilöä kokoontuu, niin voi olla miten hyvänsä. Siellä pitäisi noudattaa suojaetäisyyksiä, maskien käyttöä ja hygieniaa yhtä tarkasti kuin kaikessa muussakin, Metso muistuttaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut