Espoonjoen rantatörmän terassitalohanke etenee – kaupunginhallitus hyväksyi kaavan

Jokisillan uudisrakentaminen sijoitettuna ilmakuvaan. Espoon kaupunki

Paavo Rantalainen

Suunnitelmat rakentaa kerrostaloja Espoonjoen rantamaisemiin vastapäätä hautausmaata etenevät lopulliseen päätöksentekoon.

Espoon kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina uuden asemakaavan ja alueen yksityisten maanomistajien kanssa allekirjoitetut maankäyttösopimukset. Kaavasta päättää lopullisesti valtuusto.

Uudessa Jokisillan asemakaavassa on osoitettu yli 21 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta, joka mahdollistaa asuntojen rakentamisen noin 400 ihmiselle.

Espoonjoen rantatörmälle on suunniteltu terassitaloja, jotka nousevat kuusikerroksisiksi ylös mäkeä päin mentäessä.

Tällä hetkellä alueella on neljä 1940–50-luvuilla rakennettua pientaloa ja 1960-luvulla rakennettu Espoon VPK:n toimitalo.

Pappilantiellä on kolme järjestöjen käytössä olevaa 1900-luvun alkupuolen puutaloa. Alueen vanhat rakennukset on suojeltu.

Kaava-alue on pinta-alaltaan noin 8,5 hehtaaria.

Alueen kaavoitus on lähtenyt liikkeelle viitisen vuotta sitten yksityisten maanomistajien aloitteesta.

Hankkeen takana on YIT Rakennus Oy, jolla on sopimukset alueen maanomistajien kanssa. Espoon kaupunki on yksi maanomistajista.

Espoo on tehnyt neljän maanomistajan kanssa sopimukset, joilla kaupunki saa noin miljoona euroa ja joitakin pienehköjä alueita, jotka jäävät puistoiksi.

Kaavoitus herätti arvostelua jo muutama vuosi sitten. Espoon ympäristöyhdistys reagoi uudestaan viikonvaihteessa ja oli yhteydessä muun muassa kaupunginhallituksen jäseniin.

Arvokkaaseen kulttuurimaisemaan tuomiokirkon ja hautausmaan viereen ja joen herkkään ympäristöön, missä esimerkiksi lepakot ruokailevat, ei tule rakentaa kaavan esittämää kerrostalokompleksia, ympäristöyhdistys huomauttaa.

Kaavan mahdollistama lisärakentaminen kohdistuu yhdistyksen mukaan Espoon merkittävimpään kulttuurimaisemaan ja lepakkopopulaation esiintymisalueelle.

Vuonna 2017 ympäristöyhdistys jätti muistutuksen asemakaavasta. Siinä todettiin kaavan olevan selvästi yleiskaavan vastainen ja rakennusmassaltaan aivan liian massiivinen.

Ympäristöyhdistyksen mukaan kerrostalojen alle uhkaa jää myös arvokas perhosten esiintymisalue.

Kaavoitustyön aikana on arvosteltu erityisesti rakentamista lähelle Espoonjoen rantaa.

Viime vaiheessa lähimpänä Espoonjokea olevaa asuinkerrostalojen korttelia ja sillä olevia rakennusaloja on siirretty noin kolme metriä kauemmaksi joesta.

Rantaan jää puistovyöhyke, jossa kulkee yleinen kävelytie.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut