Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkea-arvoinen upseeri myötävaikutti läheisen päällikkövalintaan ja hyväksyi poikansa palkankorotuksen – Hovioikeus tuomitsi palvelusrikoksista

Entinen merivoimien esikuntapäällikkö ja rannikkolaivaston kommodori Timo Hirvonen on saanut tuomion neljästä tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Helsingin hovioikeuden tänään hänelle antama rangaistus on 20 päiväsakkoa.

Merivoimien esikuntapäällikkönä työskennellessään Hirvonen osallistui puolisonsa sisaren puolison esittämiseen osastopäälliköksi syyskuussa 2016 ja esitti tätä myös Vapaudenristin saajaksi vuonna 2018. Hirvonen oli myös tammikuussa 2018 käynyt saman sukulaisen kanssa kehityskeskustelun ja tehnyt tämän palkkaan vaikuttaneen suoritusarvioinnin.

Aiemmin toimiessaan rannikkolaivaston komentajana Hirvonen oli helmikuussa 2016 hyväksynyt esityksen kantahenkilökunnan henkilökohtaisista palkanosaprosenteista. Yksi tällä päätöksellä palkankorotuksen saaneista oli Hirvosen oma poika.

Hovioikeus katsoi, että Hirvonen oli näitä päätöksiä tehdessään hallintolain mukaan esteellinen ja siksi hänen katsottiin syyllistyneen syytteiden mukaisiin tekoihin. Hovioikeuden mukaan Hirvonen syyllistyi rikokseen huolimattomuuttaan.

Hovioikeuden mielestä mikään teoista ei ollut kokonaisuutena arvioiden vähäinen. Arvioinnissaan oikeus otti huomioon vastaajan aseman ja tehtävän merivoimien ylimpään johtoon kuuluneena korkea-arvoisena upseerina sekä toiminnan vaikutus puolustusvoimien asianmukaiseen toimintaan, päätöksenteon puolueettomuuteen ja niitä kohtaan tunnettavaan luottamukseen.

Hovioikeuden tuomio oli yksimielinen lukuun ottamatta viimeksi mainittua syytekohtaa. Vähemmistöön jääneet pitivät kyseistä tekoa kokonaisuutena arvostellen vähäisenä ja katsoivat, ettei teko ollut rangaistava.