Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HSL haluaa nostaa tarkastusmaksun sataan euroon – Pummilla matkustaminen lisääntynyt korona-aikana

Helsingin seudun joukkoliikenteessä liputta matkustamisesta voi tulevaisuudessa rapsahtaa peräti sadan euron tarkastusmaksu. Näin esittää HSL liikenneministeriölle, joka päättää tarkastusmaksujen suuruudesta. Tällä hetkellä tarkastusmaksu on 80 euroa.

HSL perustelee hakemustaan sillä, että tarkastusmaksua ei ole nostettu sitten vuoden 2007. Lain mukaan tarkastusmaksu voi olla korkeintaan 40 kertaa alimman kertalipun hinta. HSL-liikenteessä halvin kertalippu maksaa 2,80 euroa, joten lakisääteinen katto tarkastusmaksulle olisi 112 euroa.

HSL:n mukaan sen esittämä uusikin maksu on varsin kohtuullinen verrattuna siihen, mitä "pummilla" matkustavilta peritään muiden Pohjoismaiden pääkaupungeissa.

HSL:tä jää liputta matkustamisen vuoksi tuloja saamatta vuosittain 8–10 miljoonaa euroa.

Liputta matkustaminen on HSL:n mukaan yleistynyt korona-aikana selvästi. Kun liputtomia on normaalisti noin kolme prosenttia matkustajista, korona-aikana luku on ollut neljä.

Pummilla kulkemista lisää HSL:n mukaan myös bussiliikenteen avorahastuksen lisääntyminen. Avorahastus tarkoittaa sitä, että matkakortilla maksava voi nousta kyytiin myös kulkupelin keskiovista. Avorahastus yleistyy HSL-liikenteessä, kun runkobussilinjoja lisätään.