Korona sulki jälleen palvelukeskukset Espoossa, tilalle etätoimintaa – "On huoli, miten saavutamme eniten apua tarvitsevat"

Leppävaaran palvelukeskus on ollut suljettuna keväästä lähtien. Normaalisti palvelukeskukset tarjoavat monenlaista virikettä ja toimintaa myös kotona asuville senioreille. Arkisto / Johanna Erjonsalo
Katja Riihola

Katja Riihola

Kiihtyvä koronavirustilanne sulki senioreiden palvelukeskukset Espoossa loppuvuodeksi maanantaina.

Espoossa toimivat kuusi palvelukeskusta ovat olleet merkittäviä ikäihmisten liikuttajia ja aktivoijia.

Yksinomaan Soukan palvelukeskuksessa järjestettyihin ryhmiin tehtiin tammi-maaliskuussa noin 4 300 asiakaskäyntiä, kertoo palvelupäällikkö Sarri Nuorivaara.

– Kukaan ei tiedä, milloin me voimme jälleen aloittaa palvelukeskusten toiminnan. Ehkä sitten, kun koronavirustartuntojen määrät ovat selvästi alentuneet.

Esimerkiksi erilaisia liikunnan, kädentaitojen ja mielen hyvinvoinnin ryhmiä ovat palvelukeskuksissa järjestäneet Espoon kaupunki, järjestöt, vapaaehtoiset ja yritykset.

Vielä alkuvuodesta valikoimissa oli vaikkapa tuolijumppaa, salsan alkeita, kudontaa, keramiikkaa, lukupiirejä, tarinatuokioita ja muistikerhoja.

Miten saavutamme eniten apua tarvitsevat nyt koronan aikana?

– Normaalisti koordinoimme paljon ryhmätoimintaa ulkopuolelta tuleville ihmisille. Kysyntää on ollut paljon. Nyt tämä toiminta on jäissä, Nuorivaara sanoo.

Espoo sulki kaikki palvelukeskuksensa koronan vuoksi jo keväällä. Osa palvelukeskuksista avattiin kuitenkin loppukesästä lähinnä päivätoiminnalle ja kuntosalikävijöille.

Kun palvelukeskuksissa tehtiin kysely koronarajoitusten vaikutuksista asiakkaisiin, moni kertoi toimintakykynsä heikentyneen, Nuorivaara kertoo.

Tämän vuoksi osa palvelukeskuksista avattiin pienimuotoiselle toiminnalle, lähinnä kuntosalikävijöille.

– Nyt palvelukeskukset jouduttiin jälleen sulkemaan asiakasturvallisuuden vuoksi. Päivätoiminta jatkuu kuitenkin toistaiseksi, kertoo Nuorivaara.

Päivätoiminta on tarkoitettu muistisairaille ja ikäihmisille, joiden toimintakyky on heikentynyt. Päivätoimintaan haetaan kaupungin seniorineuvonta Nestorin palvelutarpeen arvioinnin kautta.

Koronatilanteen vuoksi palvelukeskusten palveluja ollaan nyt siirtämässä etäyhteyksillä asiakkaiden koteihin.

– Olemme sen haasteen edessä, miten tavoitamme kotona asuvat ihmiset. Asia on työn alla. Se vaatii turvallisen alustan ja asiakkaat, joilla on mobiililaite ja kyky käyttää niitä, Nuorivaara miettii.

– On huoli, miten me saavutamme eniten apua tarvitsevat nyt koronan aikana, jos heillä ei ole mobiililaitteita eikä osaamista ja kokemusta niiden käytöstä.

Espoon kotihoidossa on jo kokemusta etätoiminnan käytöstä palvelujen järjestämisessä. Palvelukeskuksissa toiminta on kuitenkin uutta.

Nuorivaara kertoo, että tavoitteena on, että etätoiminnan pilotti valmistuisi vielä kuluvan vuoden puolella.

– Joillain voi olla yksinäisyyden pahenemisen pelkoa ja joillain ulos menemisen pelkoa. Jotkut saattavat olla huolissaan siitä, miten saavat kaupasta ruokaa.

Palvelukeskuksissa halutaan jatkossakin panostaa ikäihmisten toimintakyvyn edistämiseen ja toimijuuden lisäämiseen. Esimerkiksi kuntosaleilla asiakkaalle annetaan henkilökohtaisia neuvoja ja harjoitteluohjeita jälleen sitten, kun koronatilanne sen sallii.

– Kävi (koronatilanteen kanssa) niin tai näin, etätoiminta on tullut jäädäkseen, Nuorivaara uskoo.

Palvelukeskukset

Kiinni vuoden loppuun

Palvelukeskukset ovat espoolaisten senioreiden kokoontumispaikkoja, joissa voi viettää aikaa, harrastaa sekä osallistua erilaisiin tapahtumiin.

Soukan ja Leppävaaran palvelukeskukset ovat olleet suljettuina keväästä alkaen.

Muissa Espoon palvelukeskuksissa on syksyn aikana järjestetty pienimuotoista toimintaa.

Espoon keskuksen, Tapiolan, Haukilahden ja Kauklahden palvelukeskukset senioreille suljettiin loppuvuodeksi maanantaina.

Kotona asuville muistisairaille järjestettävä päivätoiminta jatkuu ennallaan.

Palvelukeskusten avaamista arvioidaan vuoden lopussa.

Palvelukeskusten etätoiminnasta tiedotetaan myöhemmin.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut