USU: Vain vihreiden kannattajat nostaisivat bensan hintaa – Kansasta suurin osa tyrmää korotukset

Kuvituskuva. Jaana Virtanen/Arkisto
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Vain vihreiden kannattajat nostaisivat bensan ja dieselin hintaa, ilmenee Uutissuomalaisen USU-gallupista.

Kaikkien muiden puolueiden enemmistö vastustaa korotuksia. Perussuomalaisista ne torjuu peräti yhdeksän kymmenestä vastaajasta.

Koko kansasta kaksi kolmasosaa tyrmää fossiilisten polttoaineiden kallistumisen. Miehet ja naiset suhtautuvat korotuksiin yhtä kielteisesti.

USU-gallupissa vihreitä äänestävistä kaksi kolmesta vastaa myöntävästi kysymykseen: ”Fossiilisten polttoaineiden hinnoittelulla voidaan liikenne- ja viestintäministeriön tilaaman tuoreen selvityksen mukaan tehokkaimmin vähentää liikenteen päästöjä. Hyväksytkö bensiinin ja dieselin hinnankorotukset?”

– Vihreiden äänestäjistä suuri osa asuu kaupungeissa ja niissäkin lähellä keskustaa. Ja tuleehan se heidän poliittisesta ohjelmastaankin: asia on hoidettava kuntoon vaikka tällä keinolla. Perussuomalaiset taas on suhtautunut kriittisimmin autoilun verojen kiristyksiin, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo Uutissuomalaiselle.

Ikäryhmistä nihkeimpiä hintojen nousulle ovat 45–59 -vuotiaat. Heistä vain 18 prosenttia vastasi gallup-kysymykseen myönteisesti.

Hyväksyvimpiä korotuksiin ovat nuoret ja Uudellamaalla asuvat. Näistä ryhmistä kolmasosa vastasi kyllä. Myös johtavassa asemassa olevista, itsenäisistä yrittäjistä ja opiskelijoista kolmannes tai hieman useampi hyväksyy korotukset.

Aalto-yliopisto, VTT ja Traficom esittelivät lokakuun alussa keinoja, joilla liikenteen päästöt voitaisiin hallitusohjelman mukaisesti puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Selvityksen mukaan tavoitteisiin ei ole mahdollista päästä ilman, että fossiilisten polttoaineiden hinnoittelua muutetaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi toissa viikolla Uutissuomalaiselle, ettei hän korottaisi bensiinin ja dieselin hintaa. Harakka itse kannattaa biopolttoaineiden lisäämistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut