Luovuus on voimissaan koronasta huolimatta: Teatteri Säröllä on ensi-ilta sunnuntaina

Espooseen on perustettu uusi harrastajateatteriryhmä, Teatteri Särö. Ensi sunnuntaina 1. marraskuuta ensi-iltansa saava näytelmä on nimeltään Kääntöraide, jolla on ainakin symbolinen yhteys rakenteilla olevaan länsimetroon.

Kääntöraiteen on käsikirjoittanut ja ohjannut Jenni Räty. Näytelmä on hänen ensimmäinen käsikirjoituksensa ja ohjauksensa. Ravintola-alan ammattilaisena työskentelevällä Rädyllä on kuitenkin vuosien kokemus harrastajateatterin lavalta.

Näytelmässä matkataan draamakomedian keinoin digimaailman ja todellisuuden välillä. Matkan aikana opitaan ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta, koetaan erilaista rakkautta ja joku jopa oppii luottamaan itseensä ja kasvaa omaksi vahvaksi itsekseen. Myös laulua, tanssia ja commedia dell'arte hahmoja on mukana.

– Minulla oli palo kirjoittaa ja tehdä näytelmä, Jenni Räty kertoo.

Ensin syntyi käsikirjoitus ja sitten ryhmä. Näytelmä on espoolaisen sisukkuuden, luovuuden ja yhteistyön näyte.

Ennen ensi-iltaa Räty on kohdannut monenlaisia koettelemuksia. Vanha sananlasku "kolmas kerta toden sanoo", on toteutumassa.

Ensin osa näyttelijöistä joutui syystä tai toisesta jäämään pois projektista sen loppusuoralla. Toinen yritys oli ensi-illan kynnyksellä, kun tuli koronaepidemia ja esitykset peruttiin.

Jenni Räty päätti ryhtyä kolmanteen yritykseen, mutta mukana olleiden näyttelijöiden elämänmuutokset estivät paluun näytelmään. Ohjaaja kokosi teatterin vielä kerran elokuussa kasaan. Hän etsi teatterista kiinnostuneita ihmisiä FB:n, ystäväringin, viidakkorummun ja seinäilmoitusten avulla.

Nyt Kääntöraidetta on harjoiteltu elokuusta lähtien. Harjoittelussakin on tarvittu luovuutta. Kun vakituista harjoittelupaikkaa ei ole ollut, näytelmää on työstetty kirjaston ja hotellin neuvottelutiloissa, taloyhtiön kerhotiloissa ja jopa jonkun kotona. Ohjaaja on välillä ohjannut WhatsAppin videokuvan välityksellä tai tansseja on harjoiteltu videoiden avulla.

Näytelmän puvustusta ja lavastusta varten näyttelijät ovat penkoneet omia kaappejaan, ja markkinoinnissa on käytetty sosiaalista mediaa.

– Eilenkin harjoittelimme Matinkylän monitoimitalon näyttämöllä puoleen yöhön asti, Räty kertoo.

Teatteri Särö on saanut näytelmää varten Espoolta pienen apurahan, joka kattaa osan kustannuksista. Loput ryhmä hoitaa itse ja talkootyöllä.

Kääntöraide-näytelmä saa ensi-iltansa Matinkylän monitoimitalon näyttämöllä sunnuntaina 1. marraskuuta kello 18.

Näytelmää esitetään aina sunnuntaisin marraskuun ajan. Liput voi hankkia Facebookin kautta tai osoitteesta teatterisaro@gmail.com. Koronatilanteen takia yhteen näytökseen mahtuu 42 katsojaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut