Nuuksion ja Pakankylän tulevien ekaluokkalaisten kohtalo edelleen auki –  Keski- ja Pohjois-Espoon oppilasalueet yhteen

Pakankylän koulu talvella 2018. Arkisto / Klaus Nurmi
Katja Riihola

Katja Riihola

Lähikoulupäätöksiin vaikuttavat oppilasalueet muuttuvat osassa Espoota alkuvuodesta, kun Keski-Espoon ja Pohjois-Espoon oppilasalueet yhdistetään.

Opetus ja varhaiskasvatuslautakunta näytti vihreää valoa oppilasalueiden yhdistämiselle kokouksessaan keskiviikkona.

Lautakunta palautti kuitenkin uudelleen valmisteluun Pakankylän ja Nuuksion koulujen tulevaa ensimmäistä luokkaa koskevat järjestelyt.

Virkamiesesityksen mukaan näihin kouluihin ei perustettaisi ensi lukuvuonna ekaluokkalaisten ryhmiä, koska ryhmät olisivat vain kolmen tai neljän lapsen kokoisia.

Pakankylän koulu sijaitsee nykyisellä Pohjois-Espoon ja Nuuksion koulu Keski-Espoon oppilasalueella.

Oppilasalueet haluttiin yhdistää, jotta koulujen tilakapasiteetti saataisiin joustavammin hyödynnettyä.

Yhdistämistä perusteltiin myös sillä, että osa rajan tuntumassa asuvista haluaa toisella oppilasalueella sijaitsevaan kouluun. Aiemmin näitä toiveita ei ole voitu ottaa huomioon.

Oppilaalla on oikeus lähikouluun, joka on jokin oppilaan asuinpaikan mukaisen oppilasalueen kouluista. Lähikoulu ei kuitenkaan aina ole maantieteellisesti lähin, sillä Espoon peruskouluilla ei ole omia lähiosoitteisiin perustuvia alueita, joilta oppilaat otetaan. Lähikoulupäätöksiin vaikuttavat myös perusopetuksen oppilaaksiottoa koskevat linjaukset ja etusijajärjestykset.

Osassa kouluista oltiin oppilasalueiden yhdistämisen kannalla, osassa sitä vastaan.

Osa löysi yhdistämisestä sekä plussia että miinuksia. Esimerkiksi Nuuksion koulun johtokunnassa pidettiin hyvänä sitä, että oppilailla itsellään on mahdollisuus joustavampiin kouluvalintoihin.

Toisaalta Nuuksiossa pelätään, että koulujen tilakapasiteetin hyödyntämisperuste voi koitua pienimpien koulujen, kuten Nuuksion koulun kehittämisen esteeksi.

Pakankylän koulun johtokunta toivoo, että Pakankylään voitaisiin yhdistämisen myötä sijoittaa oppilaita myös nykyisen Keski-Espoon oppilasalueen puolelta. Pakankylässä harmitellaan, ettei kouluun ole viime aikoina ohjattu paljoa oppilaita.

Karamzinin koulun johtokunta suhtautui kriittisesti oppilasalueiden yhdistämiseen. Se muistutti, että yhdistettävä alue on pinta-alaltaan suurempi kuin muut Espoon oppilasalueet yhteensä. Johtokunnan mukaan alueella on tällä hetkellä myös Espoon huonoiten toimiva joukkoliikenne.

Karamzinin koulun johtokunnan mukaan yhdistäminen on ristiriidassa myös uudella yleiskaavalla Espoon pohjois- ja keskiosiin haettavan kasvun kanssa.

Yhdistyvän oppilasalueen nimeksi tulee Keski- ja Pohjois-Espoon oppilasalue.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut