Kaupunkipyörien käyttö väheni korona-aikana – matkoja kertyi silti kolme miljoonaa

Kaupunkipyörien asema Otaniemessä. Sirpa Repo
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Kaupunkipyöräkausi päättyy huomenna lauantaina eli 31. lokakuuta. Kauden alkua aikaistettiin keväällä ja pyörillä onkin poljettu ahkerasti.

Kaupunkipyörillä on ajettu Helsingissä ja Espoossa yhteensä noin kolme miljoonaa matkaa, joista noin 2,6 miljoonaa Helsingissä ja 0,4 miljoonaa Espoossa.

Koko kauden polkijoita on ollut noin 50 000. Viime kauteen verrattuna käyttöä ja käyttäjiä on ollut noin 20 prosenttia vähemmän.

Keskimäärin Helsingissä on poljettu noin viisi matkaa yhtä pyörää kohti päivässä ja Espoossa noin kaksi. Viime vuonna vastaavat luvut olivat seitsemän ja kolme.

Helsinki ja Espoo päättivät tänä vuonna aikaistaa kaupunkipyörien käyttöönottoa koronapandemian vuoksi, joten kausi alkoi jo maaliskuun puolella.

Ensi vuonna kausi on tarkoitus aloittaa normaaliin tapaan huhtikuun alussa ja päättää lokakuun lopussa, tiedottaa Helsingin seudun liikenne HSL.

Tänä vuonna käytössä on ollut yhteensä noin 350 pyöräasemaa ja 3 500 pyörää, kuten edelliskaudellakin. Helsinki suunnittelee kaupunkipyörien laajentamista koko kaupungin alueelle.

Asiakaskyselyn mukaan noin 40 prosenttia vastaajista ei kokenut koronan vaikuttaneen heidän kaupunkipyörien käyttöönsä, HSL kertoo.

Kolmanneksella käyttö lisääntyi, koska he korvasivat pyörillä entistä enemmän joukkoliikennematkoja.

Vastaavasti kolmannes kertoi kaupunkipyöräilyn vähentyneen, koska oli liikkunut korona-aikana muutenkin vähemmän.

Tyytyväisyys palveluun oli edelleen hyvällä tasolla, mutta laski hieman edellisvuoteen verrattuna. Korkeimmat arvosanat saivat käyttömaksujen kohtuullisuus ja niiden selkeys sekä rekisteröityminen käyttäjäksi ja käyttöoikeuden ostaminen.

Tärkeimmiksi kehityskohteiksi nousivat pyörien kunto ja palautus, ja niitä pyritään HSL:n mukaan jatkossa parantamaan.

Kaupunkipyöräsivustokin aiotaan uudistaa nykyistä helppokäyttöisemmäksi.

Kaupunkipyörät ja pyöräasemat viedään kauden päättyessä varastoon ja ne huolletaan uutta kautta varten.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut