Hallitus esittää auton romutuspalkkion palauttamista määräajaksi – Palkkion voisi käyttää myös sähköpyörään tai joukkoliikenteeseen

Romutuspalkkion voi käyttää uuden auton hankintaan, mutta kriteerit ovat kovat. Kuvituskuva. Jyrki Hämäläinen/Arkisto

Minna Harmaala

Vanhojen autojen omistajille saatetaan taas alkaa maksaa romutuspalkkiota, jos he vaihtavat vanhan menopelinsä vähän saastuttavaan uuten autoon, sähköpolkupyöräilyyn tai joukkoliikenteeseen.

Hallitus esittää määräaikaista lakia henkilöautojen romutuspalkkiosta. Laki tulisi voimaan jo joulukuun alussa.

Vain yksityishenkilöille maksettava romutuspalkkio olisi 1 000–2 000 euroa riippuen siitä, millä käyttövoimalla hankittava uusi auto kulkee. Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) tiedotteen mukaan 2020 aikana ensirekisteröidyistä henkilöautoista vain hieman alle 20 prosenttia on ollut sellaisia, jotka oikeuttaisivat esitettävään 2 000 euron romutuspalkkioon.

Romutuspalkkiolla hankittavan uuden henkilöauton tulee olla kaasuauto, flexfuel-auto eli korkeaseosetanoliauto, täyssähköauto, enintään 95 grammaa kilometriltä päästöinen ladattava hybridi tai muu auto, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 grammaa kilometriä kohden.

Romutuspalkkion voisi käyttää myös uuteen sähköavusteiseen polkupyörään, joukkoliikenteen kausilippuun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalveluun. Tällöin vanhan auton romuttamisesta maksettaisiin tuhat euroa.

– Romutuspalkkio on Fossiilittoman liikenteen tiekartan ensimmäisiä toimenpiteitä. Kun päästöttömien ja vähäpäästöisten autojen osuus kasvaa, liikennepäästöt pienenevät. Palkkio edistää myös pyöräilyä, joukkoliikenteen käyttöä sekä kuljetuspalveluiden yhdistelyä, sanoo tiedotteessa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Romutettavan auton pitää olla vähintään kymmenen vuotta vanha.

Palkkion voi saada tukikauden aikana vain kerran.

Laki olisi voimassa 1. joulukuuta 2020 lähtien ja 31. maaliskuuta 2022 asti. Palkkiota pitäisi kuitenkin hakea vuoden 2021 loppuun mennessä.

Romutuspalkkiota varten on varattu kahdeksan miljoonaa euroa seitsemännessä lisätalousarviossa.

Seuraavaksi hallituksen nyt eduskunnalle antamasta esityksestä käydään täysistunnossa lähetekeskustelu.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut