Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ääni Nuutille ja muille erityisille – espoolainen kansanedustaja Noora Koponen kirjoitti poikansa tarinan kirjaksi, jotta maailma ymmärtäisi erilaisuutta

Jos mä oon oikee on espoolaisen Noora Koposen kirjoittama kirja, joka kertoo hänen poikansa Nuutin tarinan. Nuutilla todettiin 2-vuotiaana lapsuusiän autismi.

– Tärkein syy kirjan kirjoittamiselle oli se, että maailma ymmärtäisi häntä paremmin, Mitä isommaksi hän on kasvanut, sitä huonommin maailma tuntuu häntä ymmärtävän, Noora Koponen sanoo.

– Myös Nuutin haave on ollut tehdä jotain uutta. Hän on lahjakas kirjoittamaan ja hän sanoo isoja viisauksia pienillä sanamäärillä.

Nuutti on nyt teini-ikäinen ja hänellä on 1,5 vuotta nuorempi veli.

Äiti-Nooran mukaan teini-ikäisyys näkyy Nuutissa lisääntyneenä päättäväisyytenä ja tunnetilojen nopeampana vaihtumisena.

– Nuutin tarve itsensä ilmaisuun ja itsemääräämiselle on kasvanut. Arkea helpottaa se, että hän on alkanut käyttää enemmän sanoja. Nykyään Nuutti kertoo iPadilla uusillekin ihmisille, kuka hän on ja mitä hän toivoo.

Pelkään jatkuvasti, että Nuuttia kohdellaan väärin.

Kirjoittamalla kirjan Noora Koponen on antanut äänen lapselleen ja muille, jotka eivät ole neurologisesti tyypillisiä.

Epätietoisuus alkoi vaivata Noora Koposen mieltä, kun Nuutille syntyi pikkuveli.

– Minulle tuli sellainen tunne, että lapsi katoaa käsistä. Suurin ero oli se, että Nuutti lopetti puhumisen eikä hän enää reagoinut puheeseen, Noora Koponen muistelee.

Neuvolan asiantuntijat eivät kuitenkaan nähneet eroa. He lohduttivat, että näin saattaa käydä, kun perheeseen syntyy vauva. Perhe hakeutui yksityislääkärin vastaanotolle ja sieltä poika sai heti lähetteen Jorviin tarkempiin tutkimuksiin.

Noora Koponen kirjoittaa avoimesti ja suorasukaisesti peloistaan ja tunteistaan sekä siitä, miten erilaista ammattilaistenkin suhtautuminen on. Erään hoitajan tokaisu ”ehkä Nuutillekin sitten löytyy jostain joku hoitopaikka”, on jäänyt hänelle erityisesti mieleen. Toiset asiantuntijat arvioivat Nuuttia vajavaisuuksia tai puutteita etsien, mutta toiset tapasivat pienen pojan.

Lakelan päiväkodista, jossa Nuutti oli erityisryhmässä, Noora Koponen puhuu lämpimästi. Se oli Nuutille ja koko perheelle merkityksellinen paikka ja ajanjakso.

Laulaja Sanni on Nuutin elämässä myös merkityksellinen henkilö. Sanni on tietämättään sanoittanut Nuutin näkemyksiä elämästä.

Vaikka Noora Koponen on käynyt Autismiliiton kokemusasiantuntijakoulutuksen, hän ei lähde kirjassaan neuvomaan muita ”toimi näin” -listoilla, koska jokainen lapsi on erilainen.

Nuutin tarinasta Noora Koponen kirjoitti monta versiota. Kirja ilmestyi elokuussa ja sen kustantaja on espoolainen Myllylahti.

– Ensimmäisessä versiossa selostin paljon, mitä autismi on ja samalla kerroin Nuutin tarinaa. Sittemmin keskityin enemmän tarinaan.

– Kirjasta heijastuu se, että minun on vaikea luottaa sekä ihmisiin että maailmaan. Pelkään jatkuvasti, että Nuuttia kohdellaan väärin.

Noora Koposelle kirjan kirjoittaminen oli salaisuusprojekti, koska hän halusi kirjoittaa omasta, aidosta kokemuksesta peilaamatta sitä muiden näkemyksiin.

Ensimmäinen käsikirjoitus lähti kustantajille vuonna 2018. Sitten tulivat eduskuntavaalit ja Noora Koponen valittiin vihreiden kansanedustajaksi. Kirjaprojekti jäi sivuun, mutta kesällä 2019 eduskunnan loman aikana hän kirjoitti parissa viikossa uuden version.

Jos mä oon oikee – Nuutin tarina on tarkoitettu ihan kaikkien luettavaksi, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että kaikki eivät ole samanlaisia.

– Toivon, että kirjasta ei päällimmäisenä jää mieleen autismi, vaan se, miten me kohtelemme erilaisia ihmisiä, Noora Koponen sanoo.