Espoon koronatilanne pahenemassa, viikko toi 214 uutta tartuntaa – "Nyt tarvitaan erityistä varovaisuutta"

Päivittäisten koronatartuntojen määrät ovat nousseet Espoossa uudelle tasolle. Viime viikon maanantaista tämän viikon maanantaihin koronatartunnan sai 214 espoolaista. Sitä edellisellä viikolla tartunnat lisääntyivät 135 tapauksella.

Perusturvajohtaja Juha Metso kertoo, että kun Espoon päivittäisten tartuntojen määrä pyöri pitkään keskimäärin 15–20 tapauksessa tulee uusia tartuntoja nyt 25–30 päivässä.

– Positiivisten osuus näyttäisi nousseen 30:n pintaan ja altistuneita on jopa 300 vuorokaudessa, Metso summaa.

Espoossa oli maanantaihin mennessä varmistunut kaikkiaan 1 911 koronatapausta. Edellisen viikon maanantaina testein varmistettuja koronapositiivisia oli 1 697.

Taudin ilmaantuvuusluku onkin noussut Espoossa jo 120,5 tapaukseen 100 000 asukasta kohden 14 päivässä.

– Koska koronatartunnat ovat nousussa Espoossa, nyt tarvitaan erityistä varovaisuutta. Muualla maassa tartuntamäärät ovat sen sijaan keskimäärin tasaantuneet, Metso muistuttaa.

Metso kertoo, että yhden päivän aikana on tähän mennessä raportoitu Espoossa enimmillään 49 koronatartunnasta. Tämä oli koululaisten syyslomaviikon jälkeen.

Siihen, kiihdyttikö syyslomaviikko koronan leviämistä on Metson mukaan kuitenkin hankala ottaa kantaa.

– Syysloma saattoi olla syynä, hän miettii.

Metson mukaan tartunnat ovat päässeet Espoossa leviämään esimerkiksi yksityistilaisuuksissa, perhetilaisuuksissa ja harrastuksissa.

– Tartunnoille ei ole selvää yhtä tai kahta syytä. Koska tartunnat ovat sieltä täältä, ei voi osoittaa ketään sormella, vaan kaikkien on oltava varovaisia.

Myönteistä on kuitenkin se, että uusien tartuntojen saaneissa ei ole espoolaisten hoivakotien asukkaita.

– Vanhuspalvelujen tilanne on rauhallinen. Hoivakotien tilannetta on auttanut se, että henkilökunta on käyttänyt maskeja jo pitkään, Metso pohtii.

Uusia koronakuolemia ei myöskään ole tullut.

Espoo on edellyttänyt nyt maanantaista lähtien kasvomaskin käyttöä hallinnoimissaan sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana kaikilta 15 vuotta täyttäneiltä.

Koronanäytteenottoon pääsee tällä hetkellä usein jo samana päivänä ja tuloksen on viime päivinä saanut keskimäärin jo 15 tunnissa näytteenotosta, Metso kertoo.

– Altistuneiden jäljityksessä on kova työ, vaikka olemme saaneet lisää jäljittäjiä ja rekrytoimme ja koulutamme heitä koko ajan lisää. Meillä ei kuitenkaan ole koulutettua sote-väkeä varastossa tai laarissa, vaan tämä on tasapainoilua niukkuuden jakamisessa.

Metson mukaan kaikkien espoolaisten tulisi nyt käyttäytyä vastuullisesti.

– Emme halua joutua sellaiseen tilanteeseen, mikä nyt on esimerkiksi Belgiassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut