Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taideseura kaipaa uusia tuulia – Leena-Maija Soini on ollut mukana 1980-luvulta lähtien

Kuvataide: Soukan Taideseura etsii toimintaansa uusia aktiiveja.

Kaikki mitä ympärillä tapahtuu, vaikuttaa Leena-Maija Soinin taiteeseen. Galleria Villisiassa Soukassa oleva näyttely onkin saanut nimekseen Voi tätä turbulenssia.

Australian metsäpalot toivat hänen maalauksiinsa pystyt viivat. Ne muistuttavat tulen lieskoista ja hiiltyneistä puunrungoista.

Soini käyttää vahvoja värejä. Värit tuovat mieleen tunnelman, esineen tai tavaran. Maalaukset voivat johdatella ajatukset vaikkapa värikkäisiin räsymattoihin. Leena-Maija Soinin äidiltään perimät kangaspuut ovatkin jo odottamassa harrastuksen elvyttämistä.

– Maalaukset ovat täysin abstrakteja. Olen antanut mennä vaan. Koen, että värit, sanat ja musiikki puhuvat samaa kieltä.

Leena-Maija Soini on ollut mukana Soukan Taideseurassa vuodesta 1986. Vuodenvaihteessa hän aikoo irtisanoutua kaikista taideseuran tehtävistä.

– Syy on yksinkertaisesti se, että joskus on aika sanoa: Nyt se on loppu.

Parasta on ollut luova luovuuden henki.

– Ei ilo elämästä häviä, vaikka vähän ovia takanaan sulkee. Muutos ja murros luo aina uutta!

– Tämä on ollut hyvä hiekkalaatikko. Parasta on ollut luova luovuuden henki, Soini puntaroi.

Taideseura tai oikeammin Taidekoulu Tatavuu on kasvanut niin isoksi, että sitä ei pyöritetä enää harrastaja- tai vapaaehtoisvoimin.

Soini itse on toiminut pariin otteeseen taideseuran puheenjohtajana ja nyt hän on sen varapuheenjohtaja. Puheenjohtajana toimii Maaret Kuntsi.

– Mukaan tarvitaan monta osaavaa ja idearikasta ihmistä, jotta kaikki rullaa. Työsarkaa on esimerkiksi näyttelysihteerille, taloudenhoitajalle ja yleismies Jantuselle.

– Ensimmäistä kertaa olemme lähettäneet lasten vanhemmille kirjeen ja kosiskelleet heitä luottamustehtäviin.

Aluksi taideseurassa olivat etusijalla aikuiset harrastajat, mutta nyt pääpaino on taidekoulussa ja lasten taidekasvatuksessa. Oppilaita on yli sata.

Leena-Maija Soini näkee taidekoululla tärkeän tehtävän: Oppilaiksi pitäisi saada enemmän maahanmuuttajataustaisia lapsia ja nuoria.

– Taidekasvatus on hyvä keino integroida heitä yhteiskuntaan. Opettajien palkkaamiseen tarvitaan valtion tai kaupungin tukea, mutta se maksaa kyllä itsensä takaisin.

Opetusministeriön tuen ansiosta taidekoulu pystyi keväällä jatkamaan toimintaansa. Käyttöön hankittiin tekniikkaa, jonka avulla pystyttiin siirtymään etäopetukseen.

Soukan taideseura ja taidekoulu Tatavuu toimivat Soukantie 4:ssä samassa talossa, jonka toisessa päässä on Soukan kirjasto. Talo on tullut käyttöikänsä päähän, mutta vielä ei tiedetä, puretaanko se kahden vai ehkä kuuden vuoden kuluttua.

– Lasten ja nuorten on ollut turvallista tulla tänne, koska tilat ovat lähellä koulua ja koteja. Olen tosi kiitollinen HOK:lle, että olemme saaneet vuokrattua nämä tilat edullisesti.

Kuvataiteen harrastajien keski-ikä on noussut ja Leena-Maija Soini onkin huolissaan hiipuvasta kiinnostuksesta.

– Tämän päivän ihmiset harrastavat kaikkea muuta kuin luovia asioita – joogaa, jumppaa ja kuntosalia. Oma keho on tärkeämpi kuin oma mieli tai kädentaidot, hän huomauttaa.

Voi tätä turbulenssia -näyttely on avoinna keskiviikkona ja torstaina kello 14–18 ja perjantaista sunnuntaihin kello 12–15. Näyttely jatkuu 14. marraskuuta asti.

Marraskuun lopun näyttelyssä esiintyvät Karismaton ja Anne Leppänen Seitsemän huntua -näyttelyssä. Koko joulukuun ajan Galleria Villisiassa on Soukan Taideseuran hallituksen jäsenten yhteisnäyttely.