Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen vuoden isä Fabrizio Trotti kannustaa isiä jäämään kotiin lapsen kanssa: "Antaa mahdollisuuden lähentyä"

Henkilö: Espoolainen Fabrizio Trotti on yksi Vuoden isä -palkituista.

Hellä ja läsnä oleva. Näillä sanoilla espoolainen Fabrizio Trotti luonnehtii itseään isänä.

– Halailemme ja suukottelemme. Se on tosi mukavaa, 41-vuotias Trotti sanoo.

Trotti on yksi tämänvuotisista Vuoden isä -palkinnon saajista. Sosiaali- ja terveysministeriön jakaman palkinnon perusteluissa mainitaan muun muassa, että hän on kehittänyt mentoritoimintaa nuorille, käyttänyt paljon perhevapaita ja näyttänyt arjessa tasa-arvoisen vanhemmuuden esimerkkiä.

Trotti kertoo olevansa saamastaan palkinnosta ylpeä.

– Jokainen isä on vuoden isä omalle lapselleen, Trotti kuitenkin muistuttaa.

Kalajärvellä asuvan Trottin perheeseen kuuluvat vaimo sekä 5- ja 7-vuotiaat lapset. Lisäksi he toimivat tukiperheenä 12-vuotiaalle lapselle.

Kun lapset tarvitsevat jotakin, he sanovat mamapapa.

Trotti kertoo osallistuvansa paljon lastensa harrastuksiin ja muihin touhuihin, kuten piirtämiseen tai vaikkapa kodin rappusia haastattelupäivänä koristavien kurpitsalyhtyjen tekemiseen.

– Käymme joka viikko uimassa. Tyttäreni käy uintitunnilla, minkä yhteydessä leikimme altaassa yhdessä tyttäreni ja poikani kanssa.

Sunnuntaisin Trottilla on puolestaan tapana tehdä pizzaa yhdessä lasten kanssa.

Isyyden alkutaipaleella haasteellisinta oli Trottin mukaan tottua siihen, että yhtäkkiä toinen ihminen oli asetettava etusijalle ja että päiviä ei voinut enää juurikaan suunnitella.

– Niin oli varsinkin, kun lapset olivat pieniä. Nyt kun lapset ovat isompia, se on helpompaa, Trotti sanoo.

Trotti kertoo olleensa aikoinaan kotona sekä tyttärensä että adoptiopoikansa kanssa. Se avasi silmiä sille, millaista pienten lasten kanssa oleminen on.

– Lapset tarvitsevat täyden huomion koko ajan ja on todella vaikea ottaa aikaa itselle, pestä vaikkapa hampaita tai tehdä muutakaan, mikä ei ole lasten kanssa olemista, Trotti kertoo.

Toisaalta lasten kanssa kotona oleminen lähensi isää ja lapsia paljon.

– Äidin ja lasten välillä oli erityinen side. Kun minulla sitten oli mahdollisuus olla lasten kanssa kotona, meistä tuli tasa-arvoisempia.

– Kun lapset tarvitsevat jotakin, he sanovat mamapapa, joka viittaa meihin molempiin, italiaa perheensä kanssa puhuva Trotti havainnollistaa.

Hän rohkaiseekin isiä tarttumaan mahdollisuuteen jäädä kotiin lapsen kanssa.

– Se antaa erilaisen näkökulman isyyteen ja mahdollisuuden lähentyä lapsen kanssa.

Markkinointipäällikkönä ohjelmistoyhtiössä työskentelevä Trotti muutti Suomeen vuonna 2011, kun hänen vaimolleen oli tarjottu mahdollisuutta tehdä tohtorintutkinto matematiikassa.

– Keskustelimme ehkä viisi minuuttia ja päätin, että lopetan työni Italiassa ja yritän hankkia elantoni Suomessa, Pohjois-Italian Bolognasta kotoisin oleva Trotti kertoo.

Sittemmin hän on neuvonut ja tukenut muita maahan muuttaneita ihmisiä työelämän kiemuroissa.

Lapsilleen Trotti haluaa välittää esimerkiksi rehellisyyden ja ystävällisyyden kaltaisia arvoja. Hän toivoo lastensa olevan ystävällisiä ja kunnioittavia niin muita kuin omaa itseäänkin kohtaan.

– Totta kai haluaisin heidän olevan onnellisia, Trotti sanoo.